Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview EuregIX: ʻDit zul je niet snel zien ontstaan in andere Euregioʼsʼ

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 2 oktober 2012 08:04 uur

Zuid-Limburg. Je zal er maar wonen. In de reclameboodschap wordt vooral de nadruk gelegd op de rust en ruimte in dit deel van het land, maar wie langs Heerlen rijdt, richting Maastricht en Aken valt ook op dat hier een buitengewone bedrijvigheid heerst. Natuurlijk zijn de installaties van DSM een landmark, maar veel ondernemingen kiezen voor een vestiging of een pied-a-terre in Zuid-Limburg. Juist op het snijpunt van drie landen – eigenlijk vier als je Luxemburg meerekent – is het interessant om hier een bedrijf te hebben. Hier is Europa. Zuid-Limburg is Europa. De grens tussen landen is nergens zo ‘dun’ als hier.  Een ideale uitgangspositie voor grensoverschrijdende activiteiten, zoals EuregIX.

Directeur Antoine Hannemann van Isilinx ziet dit niet snel in andere Euregio’s ontstaan, zoals Emmen-Meppen of Enschede-Munster. “We hebben hier voldoende hoogwaardige datacenters op redelijk korte afstand van elkaar. De maximale fibre-afstand, full optisch, is veertig kilometer. Hier zijn de condities gunstig en daarmee hebben we een goede voedingsbodem voor dit soort initiatieven.” Collega Andreas Schneider van NetAachen vult aan: “En we hebben de business hier. Het achterland van Munster bestaat vooral uit groene weide. Ook mooi, maar economisch minder interessant.”

Grensoverschrijdende vraag
Op 7 september ging EuregIX officieel van start, als samenwerking tussen het Nederlandse Isilinx en Cofely-GDF Suez en de Duitse ondernemingen NetAachen en Synaix. Heel kort de bocht: knoop de datacenters van Cofely en Synaix aan elkaar verbindingen van Isilinx en NetAachen, via een glasvezelring tussen Aken en Airport Maastricht, met koppelingen naar enerzijds de AMS-IX en anderzijds de DE-CIX. Resultaat: twin datacenters, geschikt voor redundante dataopslag in een Nederlands rekencentrum en in Duitse datacenters. Plus: de mogelijkheden om diensten van het Euraix-datacenter in Aken beschikbaar te maken voor Nederlandse klanten en vice versa.

Alle deelnemende bedrijven hebben hun portfolio behoorlijk vergroot met EuregIX. Isilinx was in de eerste plaats een carrier met een eigen fibernetwerk. Hannemann: “Onze dienstverlening was beperkt tot Limburg, terwijl we wel vragen kregen uit de gehele grensstreek, inclusief over de grens. Wij zagen opportunities in de beperkingen waarmee onze klanten te maken hadden.”

Hetzelfde geldt voor NetAachen, vertelt Schneider. “We zijn een full service-bedrijf, maar wel regionaal. Onze diensten concentreren zich op bedrijven in Groot-Aken en directe omstreken, maar ook wij kregen te maken met grensoverschrijdende vragen. Die klanten moesten altijd worden gerouteerd via een van de grote exchanges. Amsterdam en Frankfurt zijn echter behoorlijke afstanden vanuit Zuid-Limburg of Aken.”

Real time mirrors
De bedrijven besloten om samen met datacenterbedrijven Cofely-GDF Suez en Synaix de koppen eens bij elkaar te steken. Het plan om alles aan elkaar te knopen, was snel geboren. De oplossing was een geografisch volledig gescheiden ring: de fibers raken elkaar op de Nieuwstraat in Kerkrade – nog altijd bekend als de plaats waar Mart Smeets de supporters van Oranje en die Mannschaft stond op te wachten – en in Vaals bij de oude grensovergang. “Maar met alleen het verbinden ben je er niet”, aldus Hannemann. “Je zult in dit soort initiatieven meer moeten bieden dan louter een internet exchange. Klanten willen totaaloplossingen: colocatie, cloud, redundantie, alles. Een datacenter bestaat niet zonder infrastructuur, maar andersom ook niet.”

En het unieke aan EuregIX? Hannemann: “Commerciële bedrijven zijn erg op zoek naar spreiding van data, liefst waarbij data 100% gedupliceerd is in een ander datacenter. Voor de overheid gelden specifieke regels qua dataprotectie, maar daar hebben commerciële bedrijven vaak geen last van. Wij kunnen tot 100Gb real time synchrone mirrors leveren, tussen 3 datacenters. Dat is een echte USP.”

Concurreren met AWS
Zowel Cofely als Synaix zagen brood in de plannen. Rolam Nievergeld van Cofely: “Wij hebben er als bedrijf heel bewust voor gekozen om datacenters buiten de Randstad te hebben. In deze regio zit business en de verbindingen waren al goed. Maar wij zagen ook de verdere mogelijkheden. Hier kunnen we groeien: op dit moment is er één Cofely-datacenter ontsloten, maar we gaan bouwen aan een tweede center in deze regio.”

Directeur Stefan Fritz van Synaix stelt dat de oplossing juist erg aantrekkelijk is voor bedrijven in de regio omdat ze op deze manier de latency naar beneden kunnen brengen. ,,Je kunt natuurlijk als klant in Frankrijk of Italië clouddiensten afnemen bij Amazon (AWS), maar dan zit je in Ierland. Dan ben je dus al een paar seconden kwijt, vooral omdat de verbindingen altijd via AMS-IX of DE-IX lopen. Wij kunnen nu echt concurreren met diensten als AWS.”

Geen prijsvechter

Concurreren met het Grote Amazon. Voor het goede begrip: EuregIX is geen prijsvechter. ,,We zitten in de high end-markt en gaan alle vier voor de hoogst mogelijke kwaliteit,” verduidelijkt Hannemann. ,,Natuurlijk moet die kwaliteit betaalbaar zijn. Technisch waren en zijn er overigens nauwelijks verschillen tussen onze bedrijven, qua standaardisatie hoefden we niet eens heel veel extra te doen. Voor de routing gebruiken we bijvoorbeeld Brocade en Transmode, maar dat doen we allemaal. Op die manier kunnen we relatief eenvoudig peeren.”

De vier zijn overtuigd van de potentie. Stefan Fritz van Synaix: ,, Het is de hele stack die dit interessant maakt voor bedrijven,  zelfs voor financiële ondernemingen met hoofdkantoren in Frankfurt. Die hebben de DE-CIX om de hoek, maar dan hebben ze alleen de verbindingen. Bij ons krijgen ze full IT-services.” Grensoverschrijdend. Binnenkort zelfs richting België. ,,We kijken naar de mogelijkheden richting België, die zouden we graag opnemen binnen EuregIX,” meldt Hannemann. ,,En we hebben ook al de vraag vanuit Luxemburg. Dit kan echt groot worden.”

Van links naar rechts: Stefan Fritz (Synaix), Rob Lommen (Isilinx), Antoine Hannemann (Isilinx), Rolam Nievergeld (Cofely-GDF Suez) en Andreas Schneider (NetAachen)

max, 2 oktober 2012 9:31 am

Die foto.. te freaky..

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.