Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsofts nieuwe datacenters hebben minder dorst

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 september 2012 08:05 uur

Facebook kreeg al de nodige aandacht toen het bedrijf de Water Usage Effeciency (WUE) van zijn datacenters bekendmaakte. Ook Microsoft is druk bezig om het waterverbruik in datacenters te reduceren.

Water wordt doorgaans gebruikt in de koelsystemen van datacenters. Microsoft is nu in vier datacenters (in Ierland en de Amerikaanse staten Iowa, Virginia en Washington) gestart met een concept waarbij slechts 1 tot 3 procent wordt gebruikt van de hoeveelheid water die normaal in een datacenter nodig is. Dat schrijft Brian Janous, utility architect bij het Data Center Advanced Development-team bij Microsoft.

In de nieuwe systemen waarmee de vier datacenters werken, is de enige vorm van het verlies van water via verdamping, aldus Janous. Hierdoor vindt er geen verspilling van water plaats.

Bij een normaal 20 MW datacenter is ongeveer een kwart van al het benodigde water uiteindelijk afvalwater. Ouderwetse datacenters die met airconditioning units worden gekoeld kunnen jaarlijks ongeveer 45 miljoen liter water verbruiken waarvan ruim 11 miljoen liter water als afvalwater naar buiten gaat. Bij de vier luchtgekoelde datacenters van Microsoft  zou jaarlijks iets minder dan één miljoen liter water nodig zijn. En bovendien wordt er geen afvalwater geproduceerd omdat het enige water dat verdwijnt, verdampt.

Of Microsoft hiermee vooruitlopend is op andere datacenters, is moeilijk te bepalen, stelt Green Datacenter News. “Het onderstreept alleen het feit dat ook het waterverbruik in datacenter een belangrijk thema is”, aldus de site.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.