Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Mobiel breedband de nieuwe internetzeepbel?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 augustus 2008 08:00 uur

Alle Mobiele Network Operators (MNO’s) bieden mobiel breedband aan, tegen telkens scherpere prijzen. T-Mobile heeft zojuist bekend gemaakt met nieuwe scherper geprijsde breedband abonnement te komen, maar nog steeds met datalimieten die voor ‘normaal breedband’ zeer laag zouden zijn. In het Verenigd Koninkrijk is mobiel breedband zelfs al gemeengoed en kun je bij zowel Vodafone UK als Hutchison 3G voor zo’n 19 euro per maand 3GB downloaden, bij de laatste kun je voor zo’n 37.50 euro zelfs 15GB per maand downloaden.

Dit geweldige aanbod heeft echter ook een mogelijke schaduw zijde, want volgens Simon Bransfield-Garth van CarrierIQ, zou de mobiel breedband revolutie weleens een zeepbel kunnen zijn. Zolang de MNO´s mobiel breedband kunnen blijven verkopen stijgt hun omzet en dan is er niks aan de hand, tot op het punt waarbij de netwerkcapaciteit vol raakt en er geinvesteerd moet worden in nieuwe netwerkcapaciteit. Op dat moment gaat de vraag spelen of het mobiele breedband dat verkocht wordt zodanig rendabel is dat het zich loont om te investeren in nieuwe netwerkcapaciteit, zo niet dan hebben de MNO´s een probleem en knapt de zeepbel. Gezien we in Nederland de zelfde kant op gaan met mobiel breedband, wordt het interessant hoe dit zich in het Verenigde Koninkrijk gaat ontwikkelen.

Dreas, 27 augustus 2008 10:30 am

T-Mobile moet stunten wel wat hun UMTS dekking is bijzonder slecht.

Arnout Veenman, 27 augustus 2008 10:39 am

Dreas, daar kan ik *helaas* over meepraten inderdaad, al valt het me op dat ook andere operators in Nederland met scherpe aanbiedingen komen.

Jeroen, 27 augustus 2008 1:39 pm

Voorlopig is het aanbod van Vodafone nog steeds beroerd: 250 MB (of eigenlijk maar 25) mogen downloaden voor 10 Euro per maand..

Gelukkig afgelopen 2 maanden geen waarschuwing gehad :)

Johan, 27 augustus 2008 9:00 pm

Zal wel aan mij liggen dan hoor maar ik gebruik hier T-mobile voor bijna al mijn internet activiteiten op de laptop en ik heb echt 0,0 klachten. Zo slecht is de UMTS dekking niet alleen wil men graag voor 9,95 euro of het liefst nog minder onbepertk mobiel internetten tegen extreem hoge snelheden.
(lees het dubbeltje op de 1e rij zitten)

Als je zo nodig hoge kwaliteit wil ga dan eens lekker de euro`s uit je zak laten zuigen door KPN of Vodafone.
Bij de laatste had ik een zeer slecht bereik voor 50 euro per maand.

Kortom, zoals ook in de webhosting geldt: iff you will buy pinuts..... :-)

Erik, 28 augustus 2008 12:32 am

@Johan, T-Mobile heeft simpelweg een slecht dekking in de randstad. Zo heb ik in delen Amsterdam-zuidoost en Schiphol-rijk geen ontvangt. KPN en Vodafone hebben daarintegen uitstekende ontvangt, in heel NL.

Overigens heb je met Telfort een UMTS datakaart voor EUR 29,95/maand met fair use datalimiet. Werkt uitstekend, op KPN netwerk.

Ron, 28 augustus 2008 1:22 am

Johan, ik ben het dubbeltje-eerste rang verhaal met je eens. Maar dat T-mobile een beroerde dekking heeft, is algemeen bekend en wordt gestaafd door slechtedekking.nl.

Arjan Bijnen, 28 augustus 2008 2:49 am

@Ron: Dat T-Mobile gewoon een slechte dekking heeft is een feit. Ik vindt de data op slechtedekking.nl echter wel zeer onbetrouwbaar gezien iedereen klakkeloos punten kan markeren waar een slechte dekking aanwezig zal zijn. Wie controleerd de betrouwbaarheid van deze gegevens? Daarnaast worden veel ontvangst problemen door het slecht functioneren van een mobiel toestel veroorzaakt. Ook deze klachten kunnen aangemerkt worden dat dit aan de provider zal liggen.

Mijn mening is dan ook: Neem slechtedekking.nl niet te letterlijk.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.