Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Cloud computing maakt beloften nog niet waar’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 3 oktober 2012 08:02 uur

Cloud computing staat nog steeds in de kinderschoenen en bedrijven halen nog niet het onderste uit de kan, als het om de cloud gaat. Dat zijn enkele bevindingen uit het recente internationale onderzoek van de Cloud Security Alliance en ISACA.

De mooie beloften en voordelen van de cloud worden vaak nog niet waargemaakt. Dit komt voor een deel door de houding van bedrijven. Volgens de onderzoekers (pdf) wordt er nog te weinig geprofiteerd van de kans om innovatiever te zijn dankzij de cloud omdat veel organisaties teveel naar binnen zijn gericht, in plaats van naar buiten.

Voor interne doeleinden wordt de cloud vaak gebruikt om te experimenteren met nieuwe technologieën en om met nieuwe diensten het werk van medewerkers te verbeteren. Extern zou de cloud kunnen bijdragen tot het vormgeven aan nieuwe ideeën.

Onvolwassen
Volgens de ondervraagden is cloud computing nog een relatief onvolwassen soort dienstverlening. Van de 254 bedrijven die aan het onderzoek hebben meegedaan, denkt een meerderheid dat cloud computing bedrijven helpt om meer gedsitribueerd te werken en meer gevirtualiseerd. “Hierdoor dalen IT-kosten, wordt de IT efficiënter en wordt het gebruik van IT ter ondersteuning van andere bedrijfsonderdelen verbeterd”, menen de ondervraagden.

Innovatie komt nog niet zo van de grond met de cloud, denkt 43 procent van de ondervraagden. Ook zijn er twijfels of de klanttevredenheid toeneemt, of er nieuwe markten worden aangeboord en of de omzet van bedrijven wordt verhoogd.

Van de ondervraagden zegt ruim 60 procent SaaS-diensten te gebruiken. Iets meer dan een derde gebruikt IaaS-diensten en bijna één op de vier ondervraagden maakt gebruik van Platform as a Service-diensten.

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...