Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Cloud computing maakt beloften nog niet waar’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 3 oktober 2012 08:02 uur

Cloud computing staat nog steeds in de kinderschoenen en bedrijven halen nog niet het onderste uit de kan, als het om de cloud gaat. Dat zijn enkele bevindingen uit het recente internationale onderzoek van de Cloud Security Alliance en ISACA.

De mooie beloften en voordelen van de cloud worden vaak nog niet waargemaakt. Dit komt voor een deel door de houding van bedrijven. Volgens de onderzoekers (pdf) wordt er nog te weinig geprofiteerd van de kans om innovatiever te zijn dankzij de cloud omdat veel organisaties teveel naar binnen zijn gericht, in plaats van naar buiten.

Voor interne doeleinden wordt de cloud vaak gebruikt om te experimenteren met nieuwe technologieën en om met nieuwe diensten het werk van medewerkers te verbeteren. Extern zou de cloud kunnen bijdragen tot het vormgeven aan nieuwe ideeën.

Onvolwassen
Volgens de ondervraagden is cloud computing nog een relatief onvolwassen soort dienstverlening. Van de 254 bedrijven die aan het onderzoek hebben meegedaan, denkt een meerderheid dat cloud computing bedrijven helpt om meer gedsitribueerd te werken en meer gevirtualiseerd. “Hierdoor dalen IT-kosten, wordt de IT efficiënter en wordt het gebruik van IT ter ondersteuning van andere bedrijfsonderdelen verbeterd”, menen de ondervraagden.

Innovatie komt nog niet zo van de grond met de cloud, denkt 43 procent van de ondervraagden. Ook zijn er twijfels of de klanttevredenheid toeneemt, of er nieuwe markten worden aangeboord en of de omzet van bedrijven wordt verhoogd.

Van de ondervraagden zegt ruim 60 procent SaaS-diensten te gebruiken. Iets meer dan een derde gebruikt IaaS-diensten en bijna één op de vier ondervraagden maakt gebruik van Platform as a Service-diensten.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.