Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Derde datacenter Equinix in Amsterdam geopend

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 oktober 2012 08:06 uur

Equinix heeft dinsdag zijn derde datacenter in de regio Amsterdam geopend. Het is een flinke uitbreiding; AM3 is ongeveer net zo groot als de tweede bestaande Equinix-datacenters in Amsterdam bij elkaar.

Het nieuwe datacenter is in totaal 18.000 vierkante meter groot en staat op Science Park in Amsterdam, op een steenworp afstand van SARA en Nikhef. De nabijheid van die twee organisaties is ook een belangrijke overweging geweest bij de locatiekeuze, vertelt Michiel Eielts, directeur Equinix Nederland.

Het pand telt vier verdiepingen, waarvan er twee bestemd zijn als datavloer. De begane grond is leeg en onbebouwd. Vrachtwagens van klanten kunnen zo onder het pand door rijden om vervolgens hun spullen uit te laden. “De eerste verdieping is gebouwd op een hoogte van 4,2 meter, speciaal om voorbereid te zijn op eventuele watersnoodrampen. De derde verdieping is de 1e fase van het datacenter dat nu geopend is en telt 3200 m2 aan dataruimte. De eerste verdieping is voor uitbreiding naar de 2e fase van nog eens 3200 vierkante meter. Zowel de tweede als de bovenste etage zijn vooral bedoeld voor onderhoud en technische werkzaamheden, legt Derek Jager, sales consultant bij Equinix uit in gesprek met ISPam.nl.

AM3 wordt ingericht met cold corridors met 50u-kasten die elk maximaal 18 kW kunnen krijgen. In de huidige zaal die in gebruik is genomen zijn de PoP-locaties van de AMS-IX, NL-IX al up and running. Ook Facebook heeft er apparatuur staan.

Ondergronds
Het datacenter heeft geen mechanische compressor koeling. Er staan hybride koeltorens die met behulp van water koelen. Als de buitentemperatuur laag genoeg is gebruiken ze geen water, maar waterdamp van de koude buitenlucht om te koelen. “Dit maakt het koelsysteem 55% efficiënter qua watergebruik”, aldus Jager.

Nieuw is ook dat het datacenter overcapaciteit aan koude lucht in de grond opslaat. Op 168 meter diepte is een opslag gemaakt waar koude energie in een mengsel van water en zand wordt bewaard. Als het zomers warm is, kan deze energie gebruikt worden om het datacenter te koelen.

Ook de restwarmte van het datacenter – water met een temperatuur van circa 32 graden – wordt in de grond opgeslagen. De restwarmte zal in ieder geval door de naastgelegen Universiteit van Amsterdam worden gebruikt om ruimtes te verwarmen. De warmte kan in de toekomst ook door andere partijen op Science Park worden benut.

Onherkenbaar
De keuze voor Science Park als locatie had ook een nadeel. Het pand mocht er niet uitzien als een datacenter waardoor er hoge eisen werden gesteld aan de vormgeving van het datacenter. Er mocht bijvoorbeeld geen hoge hekken om het datacenter worden geplaatst. Daarom is er gekozen voor minder opvallende hekken en een gracht rondom het pand. Ook mochten er geen koelsystemen of pijpen op het dak zichtbaar zijn. En zo’n anderhalf jaar geleden was er onvoldoende stroom beschikbaar. Dankzij twee nieuwe substations van elk 80 Mega Volt Ampère (MVA) is de energielevering aan het datacenter verzekerd. Het datacenter gebruikt twee keer 20 MVA.

Distributed redundancy
Het pand heeft 10 elektriciteitsfeeds. Twee daarvan gaan naar de koeling en acht feeds zijn voor de rest van het datacenter. “Uniek aan dit datacenter is de distributed redundantie”, vertelt Jager. “Als er een feed uitvalt, wordt het sroomverbruik van die feed verdeeld over de andere beschikbare feeds. Hierdoor voorkom je een soort domino-effect waarbij noodsystemen kunnen omvallen.” Mede hierdoor Equinix garandeert een uptime van 99,999%, zegt Jager.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...