Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuw koelsysteem voor servers van 3M

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 oktober 2012 08:02 uur

Chemie- en technologieconcern 3M heeft vorige week een nieuwe manier van serverkoeling gepresenteerd tijdens de Data Center World-conferentie in de Verenigde Staten. Het bedrijf noemt het ‘open bath immersion cooling’ dat volgens 3M veel goedkoper is dan andere koelsystemen die werken met pompen waardoor koelvloeistof wordt getransporteerd.

Het 3M-systeem werkt met een vloeistof dat al op een lage temperatuur kookt: die stof onttrekt de warmte als het ware aan de buitenkant van de processor en laat het vervolgens condenseren tot gas. Als het gas voldoende is afgekoeld, wordt het weer vloeibaar.

Condens
De server is daarvoor ondergedompeld in een product van 3M zelf: Novec, een niet geleidende vloeistof met een erg laag kookpunt. De processoren in de server zijn ingekapseld met een koperen plaat die weer is bewerkt met een materiaal dat het kookproces als het ware bevordert. Het gas – eigenlijk de condens die ontstaat uit het kookproces – wordt opgevangen in een tank die op zijn beurt wel wordt gekoeld door water. Daar koelt de vloeistof voldoende af zodat het hergebruikt kan worden.

Het systeem wordt ‘open bath’ genoemd, omdat het letterlijk open is. Een beheerder kan overal bij om onderdelen te vervangen, daar waar koeltanken in dit soort systemen doorgaans volledig zijn afgesloten.

3M heeft bijzonder veel ervaring op het gebied van koelsystemen voor computers. Het bedrijf leverde onder meer de koeling voor de eerste generatie Cray-supercomputers, al is dit systeem veel geavanceerder.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.