Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Akamai: gemiddelde internetsnelheid in Nederland gedaald

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 17 oktober 2012 12:30 uur

De gemiddelde internetverbinding in Nederland had in het tweede kwartaal een snelheid van 8 megabit per seconde. Hoewel we daarmee nog hoog scoren, is het wel bijna 10 procent lager dan een jaar geleden.

Tot die conclusie komt Akamai Technologies, leverancier van webtechnologie, in het ‘State of the Internet’-rapport. De cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van ruim 1 miljard unieke webgebruikers uit 242 landen of regio’s over de hele wereld, waaronder Nederland.

Nederland blijft in de hoogste regionen verkeren voor wat betreft aantallen internetgebruikers en websnelheden. In de lijst met hoogste gemiddelde verbindingssnelheid in Europa is de toppositie van Nederland nu ingehaald door Zwitserland. Dat land scoort in deze categorie met een snelheid van 8,4 Mbps nu hoger dan Nederland (8,0 Mbps). Ter vergelijking: in Duitsland werd het tweede kwartaal een gemiddelde verbindingssnelheid van 5,8 Mbps gemeten, in het Verenigd Koninkrijk 5,7 Mbps en in Frankrijk 4,6 Mbps.

Dat de gemiddelde snelheid hier het afgelopen jaar gedaald is, kan diverse oorzaken hebben, vertelt David Belson, auteur van het rapport, in gesprek met ISPam.nl. Zo meet Akamai alleen het verkeer dat over het eigen cdn-netwerk gaat. Dat beslaat naar schatting 15 tot 30 procent van alle webcontent. “Er is kennelijk meer niet-Akamai dataverkeer geweest zoals voip-gesprekken, online gaming, streaming audio en video via niet-Akamai-kanalen.” Ook zijn er steeds meer devices verbonden met het internet.

Maar Belson relativeert de daling van Nederland. “De snelheden variëren ook gewoon regelmatig, het zegt alleen iets over de korte termijn.” Bovendien is de snelheid in acht van de tien landen in de toptien het afgelopen kwartaal gedaald. Volgens Hans Nipshagen, Benelux-directeur bij Akamai, bevestigt dit rapport vooral dat internet steeds complexer en diverser wordt. “De gemiddelde verbindingssnelheden blijven toenemen en het mobiele verkeer groeit explosief.”

Breedbandpenetratie
Nederland heeft traditioneel gezien hoge snelheden en een hoge bandbreedpenetratie. Nog steeds scoort Nederland daar bijzonder hoog. In het tweede kwartaal van dit jaar was in Nederland 79% van de gebruikte verbindingen sneller dan 4 Mbps. En bijna een op de vijf van de Nederlandse verbindingen was sneller dan 10 Mbps. Hoewel dit 16 procent lager is dan in dezelfde periode van vorig jaar, is Nederland met dit aantal snelle verbindingen nog altijd derde in Europa en zesde op de wereldranglijst van landen met snel internet.

Het hele rapport is hier te downloaden.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.