Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Veel isp’s betalen teveel voor onnodige netwerkupgrades’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 19 oktober 2012 08:01 uur

Network Hardware Resale (NHR), leverancier van gebruikte netwerkapparatuur, verkoopt nu ook onder eigen naam optische transceivers. Daarmee kunnen netwerkkosten aanmerkelijk worden verlaagd, belooft het bedrijf.

Het aanbod van de transceivers is deze week tijdens het Broadband World Forum in Amsterdam aan het publiek getoond. “Veel isp’s betalen teveel voor hun netwerk”, vindt Glenn Fassett, general manager international van NHR. De optische transceivers kunnen in combinatie met netwerkapparatuur van de grootste merken worden gebruikt.

Network Hardware Resale, dat ook in Lijnden (nabij Schiphol) een distributiekantoor heeft, levert zogenoemde ‘pre-owned’ netwerkapparatuur die NHR koopt van internet service providers en telecombedrijven. De hardware wordt onderzocht , getest en opnieuw verkocht met service en levenslange garantie op de technische hardware.

Veel fabrikanten vertellen hun klanten dat ze hun netwerkapparatuur na twee of drie jaar moeten vervangen, maar daar zetten Fassett en zijn collega Tom Pappas hun vraagtekens bij. “Omdat de fabrikant zegt dat de ondersteuning van een bepaald apparaat stopt, betekent niet dat je het ook maar aan de kant moet zetten”, zo vertellen ze in gesprek met ISPam.nl.

Volgens Fassett kunnen isp’s de return on investment (ROI) op hun netwerken verbeteren door gebruikte apparatuur te kopen. Ook kunnen ze hun winstmarges verhogen of hun prijzen verlagen  door de netwerkinvesteringen te verlagen, stelt Fassett.

Als voorbeeld geeft hij een Cisco Catalyst 6500 E-series switch die na enkele jaren is vervangen. “Cisco heeft aangekondigd de support daarvan volgende maand te zullen stoppen. Maar zo’n switch kan al gauw tien jaar mee”, zegt Pappas. “Veel bedrijven betalen te veel voor netwerkapparatuur die te vaak wordt vervangen.”

Bedrijven moeten hun IT-investeringen nog eens nader bekijken, adviseren de twee. “De belangrijkste vraag die ze zichzelf daarbij moeten stellen is, of de apparatuur nog aan de vraag van de klant kan doen. Is dat niet zo, dan moet je upgraden en anders kan je ook met alternatieven vooruit.”

Recessie
Juist in deze economische tijd  lijkt de boodschap van NHR goed aan te slaan. Het Amerikaanse NHR boekte in 2011 een omzet van ruim 200 miljoen dollar. Het bedrijf levert ook aan een aantal grote Nederlandse ICT-bedrijven apparatuur. Het vergt echter wel een omslag bij veel CTO’s om ze te overtuigen van het kopen van tweedehands netwerkapparatuur, erkent Fassett.

 

Fred, 19 oktober 2012 9:21 am

"Als voorbeeld geeft hij een Cisco Catalyst 6500 E-series switch die na enkele jaren is vervangen. “Cisco heeft aangekondigd de support daarvan volgende maand te zullen stoppen."

Dit statement is ronduit onwaar. Wij hebben zelf ook 6509-E chassis en daar is helemaal geen end of support op aangekondigd.

Misschien bedoeld dhr. Fassett dat het non-E chassis volgende maand uit support gaat. Maar dit chassis is al 10 jaar oud maar ondersteunt al helemaal geen recente hardware en software meer.

Randy, 19 oktober 2012 10:29 am

Gebruikte netwerk boeren. Dat is net zo'n tuig als recruiters.

Tududud, 19 oktober 2012 11:13 am

Cold Calling zijn ze erg goed in. Je kan ze niet vaak genoeg zeggen dat je niet geinterreseert bent en toch bellen ze iedere keer weer.

ikke, 19 oktober 2012 11:19 am

Waarom staat hier geen "avertentie: " voor?

Jesper, 19 oktober 2012 11:21 am

Dit soort bedrijven bellen ons ook dagelijks. Elke keer zeg ik dat ik geen refurbished spul hoef.

Volgens mij moet Cisco even wat actie ondernemen want juist Cisco spul lijkt wel woest interessant te zijn om zo te verhandelen.

H. vd Werf, 19 oktober 2012 2:56 pm

In deze tijd van crisis en de goede gebruikte apparauur die beschikbaar is ben je gek als je geen gereviseerde produkten koopt. Of je hebt teveel geld.

Hansvb, 19 oktober 2012 3:15 pm

En als je voor support belt mag je eerst de optics omwisselen voor de optics van de vendor zelf. Ideaal.

J. Janssen, 19 oktober 2012 3:42 pm

De garantie op 2e hands produkten is vaak zelfs langer dan op nieuw. Dus niet nieuw maar 2e hands produkten kopen!

Jesper, 19 oktober 2012 10:21 pm

Volgens mij is het in hosting/internet/IT land geen crisis, toch? Ik slaap niet lekker met refurbished switches. Kan een gevoelskwestie zijn. Ik wil nieuwe spullen.

Erik, 20 oktober 2012 2:55 pm

Het probleem met refurb hw, is dat je vaak een paar generaties achterloopt qua technologie.

Nieuwere hw is veel energie zuiniger, betere poort dichtheid ( vaak kleiner qua rackspace en meer poorten ) en is tov die 2de hands Cisco rommel, wel non-blocking.

Rinse, 20 oktober 2012 8:14 pm

Refurbished hardware kan soms best interessant zijn. Vooral als je niet het nieuwste van het nieuwste nodig hebt, maar ook met een model van 2-3 jaar oud af kan.
Daarnaast is het qua degelijkheid geen probleem. Cisco hardware gaat stuk binnen 6 maanden of anders pas na 10 jaar (Als het stuk gaat). Dus refurbished heeft die eerste kritische 6 maanden al vaak overleefd....

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.