Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Abuse IX: Ad hoc samenwerking of het begin van iets groters?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 oktober 2012 12:05 uur

Sinds het ter ziele gaan van de branchevereniging van internetproviders NLIP in 2005 zijn de grote access providers niet meer vertegenwoordigd in een branchevereniging. Daarna is er nog wel een poging gedaan om een nieuw orgaan op te richten, met name ook met als doel om aan te kunnen sluiten bij EuroISPA. Al is dat ook geen succes geworden. Hierna werd besloten om ad hoc met elkaar samen te werken op basis van individuele projecten. De oprichting van de Abuse IX om misbruik van het internet tegen te gaan is daarmee een formalisering van de ad hoc samenwerking tussen providers de afgelopen twee jaar.

De samenwerking op ad-hoc basis krijgt met een formele vereniging een stevige basis. Vooral nu ook blijkt dat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) het initiatief steunt met een bedrag van 285.000 euro. De SIDN neemt het technische beheer en de ontwikkeling van de database voor zijn rekening, terwijl de vereniging gevestigd is op het adres van ECP in Leidschendam. Het bestuur wordt gevormd door Gert Wabeke van KPN (voorzitter), Roel van Kessel van Ziggo (secretaris) en Cristian Hesselman van de SIDN (penningmeester).

De initiatiefnemers van de vereniging zijn naast de SIDN en het ministerie van EL&I de access providers KPN, SOLCON, Tele2, UPC, XS4ALL, Zeelandnet en Ziggo. Daarnaast worden andere partijen uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het initiatief:

De ambitie van Abuse IX is het internet in Nederland zowel qua internettoegang als qua webdiensten veiliger te maken. De vereniging wil daarom uitbreiden en nodigt andere partijen zoals internetbedrijven, mobiele operators en hostingproviders uit zich bij het initiatief aan te sluiten.

Dat doet bij mij de vraag rijzen of de oprichting van de Vereniging Abuse IX een opmars is naar iets groter, zoals een brede branchevereniging van internetproviders of enkel een bestendiging van een succesvolle vorm van ad-hoc samenwerking op basis van individuele thema’s is? Hoe het antwoord op die vraag ook moge luiden, de branche is goed bezig en laat zich hiermee weer eens van zijn beste kant zien!

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.