Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN-directeur Roelof Meijer wuift kritiek over expansiedrift weg

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 29 oktober 2012 08:05 uur

De SIDN krijgt kritiek vanuit de achterban over het uitbreiden van de activiteiten van de organisatie. De SIDN zou zich enkel bezig moeten houden met haar core business: het managen van .nl-domeinen. Een interview met Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN, over deze door hosters gevreesde expansiedrang: “Dat woord impliceert dat we groot willen worden. En dat is niet het geval. Wel diversifiëren wij onze activiteiten.”

Roelof Meijer: “Onze strategie heeft twee belangrijke pilaren, de continuïteit van de organisatie en het vergroten van onze toegevoegde waarde. Dat eerste houdt in dat wij niet de deur achter ons dicht hoeven te trekken en alle kennis verloren laten gaan als er een alternatief is gekomen voor het DNS en niemand meer .nl-domeinnamen wil registreren en gebruiken. Het tweede punt, onze toegevoegde waarde, zit in de unieke expertise die we hebben en de unieke positie die wij in Nederland innemen, als non-profitorganisatie, die niet onder overheidsregulering valt.”

Activiteiten voegen iets toe
Deze steeds toenemende zakelijke en marketingactiviteiten brengen, volgens Meijer de .nl-kant van de stichting niet in gevaar. “Wij kunnen vanuit onze unieke positie meer betekenen voor het internet in Nederland en daarbuiten, dan alleen maar de beheerder van .nl zijn. Daarom neemt en ondersteunt de SIDN initiatieven die het internet verder doen ontwikkelen, die het goed gebruik van dat internet stimuleren en die verkeerd (crimineel) gebruik van internet ontmoedigen”, aldus Meijer. “Wij garanderen dat onze core business niet in gevaar komt, het heeft juist een versterkend effect.”

Risico’s
Critici van het SIDN-beleid zijn bang voor de risico’s die dergelijke nieuwe activiteiten met zich meebrengen. Maar volgens Meijer zijn die risico’s er bij de huidige activiteiten niet. “Als wij activiteiten gaan uitvoeren die zulke omzetten genereren dat daar mogelijk een risico kan ontstaan, dan brengen we dat in een andere rechtsvorm onder. Dat kan een stichting zijn, zoals ENUM, maar ook een BV.”

Toekomst
“Het internet is iets dat zich heel snel ontwikkelt. We zien een aantal trends die aangeven dat het gebruik van domeinnamen verandert, denk aan mobiel internet waarbij je via apps surft, Facebook of Google. Mensen gebruiken lang niet altijd een domeinnaam meer. Daar bovenop denk ik dat er op termijn een technologische innovatie komt, iets wat gewoon beter werkt. Mijn ervaring is, dat je beter kunt beginnen met nadenken over je product als je het heel goed doet, dan wachten tot je het ziet afnemen en dan iets anders bedenken. Want dan moet je krimpen en bezuinigen en dan is vernieuwen veel moeilijker.”

 

Jesper, 29 oktober 2012 8:37 am

Wat mij betreft zorgt SIDN dat .nl up blijft en dat de API goed blijft werken. De maandelijkse feestjes, kerstkaarten met gaten in het midden en andere hobby's hoeven van mij niet zo.

Marin, 29 oktober 2012 9:15 am

De SIDN heeft inderdaad een kerntaak waar het zich bij moet houden. Daarnaast kan het natuurlijk geen kwaad om te laten zien welk bedrijf er "achter" de SIDN zit. Daarom vind ik de relatiedagen bijvoorbeeld erg goed. Ontwikkelingen m.b.t. een veilig internet (DNSSEC) juich ik uiteraard ook erg toe.

Echter, het verder vermarkten van het .nl domein en het stimuleren van zaken is een taak voor de registrars, SIDN kan natuurlijk wel ideeën daarover opgooien naar werkgroepen, maar er zelf een aparte BV voor oprichten? Ik weet het niet...

max, 29 oktober 2012 9:27 am

""Mijn ervaring is, dat je beter kunt beginnen met nadenken over je product als je het heel goed doet, dan wachten tot je het ziet afnemen en dan iets anders bedenken. Want dan moet je krimpen en bezuinigen en dan is vernieuwen veel moeilijker.”"

Dat hoeft ook helemaal niet je taak is duidelijk en hebt daar ruim voldoende centjes voor!
Ik denk serieus dat het daar aan ligt, ze weten niet wat ze moeten doen met al het geld dat er binnenkomt. Nieuw kantoortje laten bouwen onder architectuur, inderdaad die kerstkaarten en die feestjes. Onzin! De stichting heeft een kerntaak en that's it!

John, 6 maart 2014 3:52 pm

Dat eerste houdt in dat wij niet de deur achter ons dicht hoeven te trekken en alle kennis verloren laten gaan als er een alternatief is gekomen voor het DNS en niemand meer .nl-domeinnamen wil registreren en gebruiken.

is dat niet waar wij juist voor betalen? de .nl domein.
Ik begrijp hieruit dat wij de baangarantie van het personeel van SIDN er bij moeten financieren? Als niemand meer een .nl domein wil dan zijn wij als registers helemaal niet geïnteresseerd in het voortbestaan van de SIDN.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.