Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Green IT Amsterdam: gebruik het datacenter als energiecentrale

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 november 2012 08:02 uur

Met een PUE van 1,2 of minder kun je je afvragen of er nog ruimte is voor verbetering van de energie-efficiëntie in moderne datacenters. Ja, zeggen diverse deskundigen. Kijk maar eens kritisch naar je energienetwerk.

In de regio Amsterdam zijn nu 36 commerciële datacenters die goed zijn voor een CO2-uitstoot van 720 kiloton CO2 per jaar. Dat komt neer op circa 15 procent van de totale CO2-uitstoot in de stad. De verwachting is dat dit in 2015 is opgelopen tot 930 Kton/jr (20 procent), vertelde John Post, managing director van het Green IT Amsterdam consortium, vorige week tijdens het Datacenter Dynamics-congres in Amsterdam.

“Met andere woorden, een onevenredig deel van het energieverbruik in Amsterdam komt voor rekening van datacenters”, aldus Post. Hij vindt dan ook dat er eens goed gekeken moet worden naar de relatie tussen energie en datacenters.

Hij erkent dat datacenters heel belangrijk zijn voor Nederland en voor Amsterdam. “Maar er hangt wat narigheid omheen”, zo zei Post. De verwachting is dat het internet de komende jaren blijft groeien en dat daardoor de inzet van datacenters ook zal blijven groeien. “Om de milieudoelstelling van de gemeente Amsterdam te halen (40 procent minder CO2-uitstoot in 2025 dan in 1990, red.), moet er worden gezocht naar alternatieven”, meent de voorman van Green IT Amsterdam.

Nieuwe verdienmodellen
Volgens Post moeten datacenters gaan participeren in smart grids. Met behulp van deze intelligente energienetwerken kunnen datacenters zelfs veel geld verdienen aan het doorverkopen van de restwarmte uit hun datacenter aan andere ketens binnen de grids. “Als datacenters hun energie terugsluizen binnen het netwerk, valt er nog veel aan te verdienen”, zo stelt hij. “Het biedt heel nieuwe verdienmodellen voor datacenters.”

Een goed voorbeeld daarvan is de glastuinbouw. De kassen stonden jaren geleden ook bekend als energieslurpers. Door allerlei besparende maatregels en samenwerkingen op het gebied van energie is dat imago veranderd. “Sommige tuinders verdienen nu meer aan de verkoop van hun energie, dan aan hun oogst”, aldus Post.

Hoogspanningsnet
Volgens salesmanager Remco Sloothaak van Siemens loont het de moeite om de energy supply chain onder de loep te nemen. De kernvraag daarbij is: hoe efficiënt wordt de energie aan mijn datacenter geleverd?

Volgens Sloothaak is het voor grote datacenters interessant om eens te gaan praten met Tennet. Vooral grote datacenters met een capaciteit van 50 megawatt (MW) of meer kunnen profiteren door een directe hoogspanningsverbinding bij hun energieleverancier te nemen omdat het rendement ervan hoger is als bij laag- of middenspanningsnetwerken. Niet alleen wordt hiermee een hogere uptime bereikt, het helpt ook om de PUE te verlagen, aldus Sloothaak.

Volgens hem kan de energie-efficiëntie ook worden uitgedrukt in de Primary Energy Factor, kortweg PEF. Daarbij wordt op macro-niveau gekeken hoeveel het heeft gekost om de energie in je datacenter te krijgen. Gemiddeld is de PEF in Nederland 2,56.

Gecompliceerd
Nederland kent ook een relatief betrouwbaar elektriciteitsnet. “Dat komt omdat het eenvoudig van opzet is. Met de invoering van grids wordt het allemaal een stuk gecompliceerder, maar biedt daarentegen wel veel mogelijkheden en voordelen”, besluit Post.

Er zijn al diverse proeftuinen op het gebied van smart grids. Een bekend voorbeeld daarvan is boerzoektbuur.nl.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.