Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Surseance van betaling voor datacentereigenaar TCN

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 1 november 2012 18:05 uur

De rechtbank Utrecht heeft surseance (uitstel) van betaling verleend aan TCN, dat onder meer eigenaar is van datacenters in Eemshaven, Groningen en Hilversum. Door het krijgen van surseance van betaling zag TCN zich beschermd tegen een faillissement dat door een crediteur van een dochtervennootschap voor zowel moeder TCN als dochteronderneming was aangevraagd.

De oorzaak van de surseance is gelegen in het feit dat de ontwikkeling van een ander project van TCN genaamd ‘Brandboxx Almere’, een inkoop- en informatiecentrum voor detaillisten uit de Nederlandse modebranche van 35.000 m2, niet rendabel kon worden geëxploiteerd. Als gevolg hiervan kon de huur voor het gebouw dat door de dochtervennootschap  niet worden voldaan. Omdat moederbedrijf TCN UROP SE een garantie voor de huurpenningen had afgegeven werd ook TCN door eiser B&S Mode Centrum Almere II C.V. aangesproken om de huurpenningen te voldoen.

Toen betaling uitbleef werd het faillissement van zowel moeder TCN UROP SE als dochter Brandboxx Almere B.V. aangevraagd door de crediteur. Het uitspreken van het faillissement werd voorkomen door surseance van betaling aan te vragen, die door de rechtbank Utrecht verleend werd. Volgens TCN zal de surseance van betaling geen gevolgen hebben voor andere projecten van het bedrijf.

TCN is een groot vastgoedbedrijf dat onder meer eigenaar is van verschillende datacenters, waaronder het het TCN Eemshaven datacenter, dat grote bekendheid geniet als het Nederlandse Google datacenter. Daarnaast is TCN ook eigenaar van een datacenter in Groningen en van het volledige mediapark in Hilversum, waar het ook een eigen datacenter heeft. TCN is opgericht in 1994, bij het bedrijf zijn 200 medewerkers in dienst. Totaal heeft TCN voor 410 miljoen euro aan vastgoed in haar beheer, naast datacenters ook congrescentra, kantoren en hele businessparken zoals het Mediapark.

Dennis, 1 november 2012 6:10 pm

Het gebouw de Spaanse Kubus in Rotterdam waar Wedare/Databarn, en R-ix een datacenter hebben is ook van TCN.

Rolf, 1 november 2012 6:42 pm

TCN heeft niet 410 miljoen euro in bezit, maar in beheer. Het bezit is van derden, zoals Duitse banken.

De Spaanse Kubus wordt inderdaad ook beheerd door TCN, met daarin de R-IX met klanten als Intermax. Valt de Spaanse Kubus ook om, dan zullen er flinke problemen ontstaan.

WeDare zat vroeger ook in de Kubus, maar TCN had de huur opgezegd. Ze zitten nu onder de naam Wolters BV nog in dit pand.

Ook zit Tele2 nog daar, maar die gaan verhuizen.

Arnout Veenman, 1 november 2012 6:52 pm

Dennis, Rolf, bedankt voor jullie toevoegingen. :-)

Hans, 2 november 2012 4:12 pm

Feit is dat de Spaanse Kubus goed functioneert en buiten de surseance van betaling valt die op een onderdeel van TCN rust

(zie persbericht van TCN directie op
https://www.tcnpp.com/tcncorp/en/news/news-dutch/2012-10-30.html

Belangrijk is te weten dat de R-iX voor haar stroomvoorziening, beveiliging en toegangscontrole geheel zelfstandig functioneert.

Verder is het gebouw Spaanse Kubus een van de best ontsloten glasvezelknooppunten van Nederland, waardoor het onwaarschijnlijk is dat Tele2 zal gaan verhuizen.

Rolf, 2 november 2012 11:21 pm

Dochter vastgoedbedrijf TCN failliet verklaard

Een dochteronderneming van TCN is deze vrijdag failliet verklaard. TCN verkeert nog steeds in surseance van betaling.
Bron: http://www.quotenet.nl/biz/dochter-vastgoedbedrijf-tcn-failliet-verklaard.php

De lucht is dus nog niet geklaard.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.