Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview CloudVPS: de ambitie is het alternatief voor Amazon

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 16 november 2012 08:04 uur

Het is tekenend voor de groei die het bedrijf doormaakt. Lennard Zwart moet voor het interview uitwijken naar de naastgelegen espressobar, omdat de vergaderruimtes in gebruik zijn. Het pand vlak bij het Rotterdamse Hofplein dat ze in 2010 betrokken, is eigenlijk al weer te klein. “We zijn al weer uit ons jasje gegroeid”, vertelt Zwart. Niet slecht voor een bedrijf dat in 2006 het levenslicht zag als het resultaat van een avontuur. Samen met drie ontwikkelaars ontwikkelde Zwart software om servers te beheren: Open Panel. Tot ze ontdekten dat de core van die software ook geschikt was om clusters te beheren. Het jonge bedrijf draaide toen al sites voor vrienden. De volgende stap was snel gezet.

Zwart: “We gingen onszelf eens vergelijken met wat op dat moment op de markt gangbaar was. In de markt zagen wij vooral dat er te veel VPS’en op relatief zwakke servers werden gepropt. Dat is leuk voor de marges, maar als je kijkt naar de performance dan zitten die virtuele servers elkaar snel in de weg. We vroegen onszelf af hoe wij het voor onszelf zouden doen als we alles van de grond af op zouden bouwen. We bouwden vervolgens een cluster-infrastructuur met hele zware nodes en dataopslag op SAN, de virtualisatie werd door Xen verzorgd. Onze eigen software beheerde het cluster en verzorgde de high availability. Voordeel was dat we voor een redelijke prijs, stabiele, high availability-systemen konden bieden. Daarmee zijn we de markt opgegaan.”

Het heeft CloudVPS geen windeieren gelegd. In 2008 en 2009 groeide het bedrijf snel, hoewel het grote succes pas kwam toen de cloud in 2010 snel in populariteit toe begon te nemen. In 2010 is het bedrijf ook Windows gaan aanbieden. CloudVPS host nu enkele van de grootste Hyper-V clusters van Europa en werkt nauw samen met Microsoft om Hyper-V verder te verbeteren. Niet dat het daar om gaat, overigens. “De hypervisor is van ondergeschikt belang”, stelt Zwart. CloudVPS ziet de concurrentie in de cloud zich vanaf de hardware richting applicatie bewegen. Gestandariseerde cloudcomponenten en generieke Application Programming Interfaces (API’s) om met verschillende clouds te kunnen praten worden nu belangrijk. Met het oog op deze ontwikkelingen komen de Rotterdammers uit bij OpenStack. “Dat wordt de toekomst”

Zwart legt de lat hoog. Als het aan hem ligt, is zijn bedrijf straks een alternatief voor Amazon. Al was het maar omdat de markt om een open platform vraagt. “Wij denken dat Amazon met haar gesloten model niet in blijvend in staat zal zijn ontwikkelaars een bepaalde manier van werken op te leggen.” CloudVPS gelooft heilig in een open cloud. “Geen enkel bedrijf zal in staat zijn de cloud te domineren zoals Microsoft dat met de pc heeft gedaan.” Hij ontvouwt de plannen. “We zijn nu bezig met bèta-testen van onze Object Store. Die hopen we volgende maand live te zetten. Dat zal een alternatief worden voor Amazon S3.” De Object Store is gebaseerd op OpenStack Swift. “We zullen goedkoper zijn dan Amazon. Maar belangrijker: wij hebben geen Amerikaanse vestiging en vallen dus niet onder de Patriot Act. Dit betekent dat gevoelige Europese data bij ons kan worden opgeslagen. Partijen met dit soort data kunnen we interesseren voor onze oplossingen.”

Commodity
Goedkoper dan Amazon. Het bedrijf is niet voor niets extreem transparant in haar tarieven. Op de website is snel te zien wat welke dienst kost. Klanten kunnen online bestellen. Klik, klaar. “Als je iets kunt commoditizen, dan moet je dat doen. De basisinfrastructuur tot en met de standaard-software is commodity.” Maatwerk? Zwart: “De meeste klanten regelen via onze website snel wat ze nodig hebben. Maar soms hebben klanten echt een partner nodig met voldoende systeembeheer-capaciteiten. Vorige week hadden we een mooie uitdaging met een webshop van een groot sportwarenhuis. Ze hadden een actie gepland die heel veel verkeer op de shop zou genereren. Ze twijfelden of het bestaande cluster dat aankon. Dat zijn voor ons prachtige trajecten. We komen zelf uit de ontwikkelingshoek, dat is dan onze grote kracht. We zetten performancetesten op en gaan samen met de ontwikkelaars van de klant fanatiek zitten nerden. Wij vanuit de systeemlaag en de klant vanuit de applicatielaag. Net zo lang tot alles perfect werkt.”

Certificering

Geen vuiltje aan de lucht voor CloudVPS. De markt voor clouddiensten staat nog maar aan het begin, aldus Zwart. “Grote bedrijven en de overheid hebben tot nu toe alleen nog maar een teen in de cloud gedipt. Wij moeten ervoor zorgen dat de cloud vertrouwd gaat worden. We zijn ervan overtuigd dat er nog heel veel data uit grote bedrijven en de overheid de cloud in zal stromen. Maar dan moeten deze partijen wel comfortabel zijn om een belangrijk gedeelte van hun infrastructuur aan een externe partij over te dragen.”

ISO27001 kan veel security-aspecten afdekken en is in veel offertetrajecten een randvoorwaarde. “De ISO27001 is natuurlijk intern gericht”, aldus Zwart. “Je moet ook de outsourcing gerelateerde risico’s en de risico’s die verbonden zijn aan multi-tenancy wegnemen.”

“Bij outsourcingsrisico’s spelen vragen als: wat gebeurt er als ik bij de provider weg wil? Of kan ik bij mijn data als de provider failliet gaat? Welke escrow-maatregelen zijn er genomen?”

Specifiek voor cloud spelen multi-tenancy aspecten ook een grote rol. “Wat gebeurt er als mijn buurman op de server ineens heel veel resources gaat gebruiken? Wat gebeurt er dan met mijn performance?” Volgens Zwart zul je als provider vertrouwen moeten geven als een groot bedrijf zichzelf comfortabel wil voelen in de cloud. Het punt daarbij is dat er geen bestaande cloud-certificering is en de projecten die gaande zijn op dit gebied, bijvoorbeeld ISO27017, nog lang niet klaar zijn. “Wij hebben daarom zelf een lijst met outsourcing en multi-tenancy gerelateerde controle maatregelen ontwikkeld, samen met KPMG en enkele andere partijen. Deze ‘cloud controls’ worden op dit moment samen met de ISO27001 maatregelen geaudit. “Wij kunnen binnenkort laten zien dat we de interne security én de cloud gerelateerde risico’s onder controle hebben. Alle risico’s serieus bespreken en afdekken is de enige manier om vertrouwen te kweken.”

Lennard Zwart

 

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.