Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IDN komt nog niet van de grond

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 7 november 2012 08:06 uur

Het blijft aanmodderen met IDN domeinnamen. Ruim tien jaar na de eerste invoering van niet-Latijnse karakters in domeinnamen, is het gebruik ervan wel toegenomen, maar is het nog steeds niet populair.

Dat concluderen .eu-registry EURid en UNESCO in het rapport ‘World report on Internationalised Domain Names deployment 2012’.

Wereldwijd zijn er zo’n 3,5 miljoen adressen met bijzondere karakters zoals Chinees of Arabisch geregistreerd. Bij EURid zelf waren eind 2010 ongeveer 69.000 IDN-domeinnamen geregistreerd. In januari van dit jaar lag het aantal IDN-domeinnamen met de .eu-extensie ver onder de 60.000. In Europa zijn vooral ü en ä gewild in webadressen omdat deze letters in Duitse namen veel voorkomen.

Volgens de onderzoekers bestaat er een duidelijk verband tussen de economische groei en de groei van domeinnamen. De economische crisis is ook waarschijnlijk de oorzaak van de verminderde groei van .eu-registraties, aldus EURid. Het aantal IDN-registraties daalde bij EURid in 2010 met 9,7 procent en in 2011 met 7,6 procent.

Er zijn een paar belangrijke redenen waarom IDN niet van de grond wil komen, aldus EURid. Zo is de ondersteuning van IDN door internet service providers en registrars in het afgelopen jaar afgenomen. Ook valt de ondersteuning van IDN door webbrowsers tegen en is er nauwelijks ondersteuning van IDN e-mailadressen bij het creëren van accounts op populaire websites en diensten als Facebook.

Is er dan niks positiefs over IDN te melden? Jazeker, IDN is ooit opgezet om gebruikers te stimuleren internet in hun eigen taal te gebruiken. En dat lijkt wel wat effect te hebben.

De onderzoekers doen echter geen aanbevelingen hoe het gebruik van IDN verder verbeterd kan worden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.