Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek naar biologisch afbreekbare servers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 13 november 2012 08:00 uur

Het kon wel eens de volgende stap worden in de ontwikkelingen om datacenters duurzamer te maken. Op het Open Compute blog werd eind vorige week een nieuw onderzoek aangekondigd: studenten aan de Purdue University gaan zich komend jaar storten op de ontwikkeling van een biologisch afbreekbaar serverchassis.

In de voedselindustrie wordt al een tijdje gebruik gemaakt, zij het mondjesmaat, van biologisch afbreekbare verpakkingen. In de medische industrie worden al onderzoeken gedaan naar biologisch afbreekbare metalen. Dit bracht wetenschappers en studenten aan Purdue op het idee om de mogelijkheden voor servers te onderzoeken. Grootste probleem zal de stevigheid worden. Het chassis zal stevig genoeg moeten zijn om de veelvoud aan diverse componenten te dragen en om de server regelmatig in en uit een rack te kunnen schuiven.

Daarnaast spelen de kosten van zo’n server een grote rol. Hoe vooruitstrevend ook, een server mag niet te duur worden. Purdue haakt daarom aan bij het Open Compute Project: het initiatief van Facebook om de efficiency van datacenters te verbeteren. Open Compute wil zaken als chassis en racks scheiden van componenten als CPU’s en andere technische componenten die een andere cyclus hebben als het gaat om technology refresh. CPU’s hebben doorgaans een kortere cyclus dan de gehele server: het is dan goed denkbaar om CPU’s in de machine sneller te vervangen.

Levenscyclus
Anderzijds gaan stroomvoorziening en geheugen vaak langer mee dan de server ‘op zich’. Het idee dat hele servers elke drie jaar worden afgeschreven en vervangen, wordt door het Open Compute Project losgelaten. Sommige onderdelen zullen sneller dan die drie jaar worden vervangen, andere onderdelen kunnen juist langer mee. Op die manier zijn de kosten beter in de hand te houden en zou een hogere prijs voor een biologisch afbreekbaar chassis goed te verdedigen zijn.

Purdue University in de Amerikaanse staat Indiana staat hoog aangeschreven vanwege het technologisch-wetenschappelijk onderzoek dat hier wordt gedaan. Het idee om een biologisch afbreekbaar chassis te bouwen, moet dan ook zeer serieus worden genomen. Het onderzoek wordt gedaan in het kader van de Open Compute challenge, begin komend jaar.

Randy, 13 november 2012 10:41 am

Wat is het nut van een biologisch afbreekbaar chassis als je de metalen ook prima kunt recyclen?

Jeroen Mulder, 13 november 2012 12:12 pm

Goede vraag! Ik citeer (vrij) uit het bericht van Open Compute zelf: hoewel metaal recyclebaar is, blijft er tijdens het recyclen veel restmateriaal over dat niet recyclebaar of afbreekbaar is. Derhalve het onderzoek naar de inzet van volledig biologisch afbreekbaar materiaal. Ik had er inderdaad bij moeten vermelden in het artikel.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.