Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IT en internet: hoe goed is Nederland?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 22 november 2012 08:00 uur

Vragen als: hoe goed doet Nederland het in vergelijking met de rest, hoe goed is ons internet, hoe is de arbeidsmarkt, wat is het aandeel van ICT op het BNP gaan ons allemaal aan. Antwoord op die vragen hebben we nodig om te weten of en waar we kunnen groeien. Het zegt ook waar op sterke concurrentie gerekend kan te worden als we een buitenlandse markt betreden.

Probleem daarbij is dat om op deze vragen antwoord te krijgen je in de regel door een berg van rapporten moet worstelen en tegen de tijd dat je ze uit hebt de informatie verouderd is.

Daarom is het goed dat er vorige week door het Duitse (!) ministerie van Economische Zaken een groot onderzoek is gepubliceerd over de digitale economie, dat naast actueel bovendien ook vrij downloadbaar is (vooralsnog alleen in het Duits). Het onderzoek is uitgevoerd door TNS en baseert zich naast TNS materiaal op tal van internationale bronnen. De focus is nadrukkelijk niet beperkt tot de Duitse markt. Wat het onderzoek zo interessant maakt, is dat per component van de digitale economie steeds 15 landen met elkaar worden vergeleken. Hierdoor is het mogelijk te zien hoe Nederland scoort ten opzichte van buurlanden en bijvoorbeeld landen in Azië en de BRICs.

Om met het goede nieuws te beginnen: op het gebied van breedbandtoegang voor bedrijven en consumenten scoort ons land bijzonder goed. Dat was al langer bekend, maar nu wordt ook de link gelegd met diensten die hiervan afhankelijk zijn, zoals telebankieren en de digitale overheidsloketten.

Maar er is ook minder goed nieuws. Ons land scoort slechts een 11e plaats in de categorie ‘markt’. Onder markt wordt verstaan de combinatie van omzet van de IT-sector inclusief export en aantrekkelijkheid van de binnenlandse markt. Dat is vervelend, want zonder naar de andere aspecten van de vestigingsplaats Nederland te kijken zijn er 10 landen waar het aantrekkelijker is om als buitenlands IT-bedrijf te starten. Een 11e plaats krijgen we eveneens wat betreft de groei in het jaar 2011 voor zowel IT- als telecomomzet. En al wordt op dit moment, net als in 2010, nog een 9e overall score behaald met IT-omzet op de wereldmarkt, de conclusie lijkt toch echt te zijn dat de seinen op oranje staan.

Langzaam maar zeker wordt Nederland namelijk ingehaald door landen als Brazilië. Dat betreft duidelijk allang niet meer het aantal DC’s dat daar op jaarbasis wordt opgeleverd. Het is over de volle breedte van de IT-sector dat het marktaandeel van Nederland onder druk staat. Vervelend is dat – ondanks AMSix en NLix – Nederland gewoon minder aantrekkelijk dreigt te worden voor global IT en/of internet players.

Is er na dit sombere nieuws nog een lichtpuntje in het onderzoek? Ja, los van een stabiele B2B en B2C thuismarkt hebben we een fraai pluspunt. De uitstekende score voor toegang (bijna iedereen heeft breedband en gebruikt dat ook) maakt het mogelijk dat hier veel meer en makkelijker B2C en B2B modellen voor o.a. (betaalde?) content getest kunnen worden. Hoe je daar als individuele hoster of DC dan wel hele sector van kan profiteren is een mooie uitdaging.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...