Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft wil hele cloudinfra op methaangas laten draaien

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 20 november 2012 12:00 uur

Het is een andere manier van denken. In plaats van de energie naar het datacenter te brengen, kun je het datacenter ook naar de energie verplaatsen. En dat is precies wat Microsoft in de komende jaren gaat doen. De softwarereus gaat haar global clouddatacenters plaatsen bij duurzame energiebronnen. Althans, dat is het plan.

Microsoft maakte eind vorige week bekend een pilot te starten in de Amerikaanse staat Wyoming. Daar plaatst het concern een container met 200 systemen bij een waterzuiveringsinstallatie. Onderdeel van het systeem is een unit waarmee de energie van de zuiveringsinstallatie ook wordt gebruikt om het datacenter van elektriciteit te voorzien.

De waterzuiveringsinstallatie produceert methaan-biogas. In een speciale ‘fuel cell’ wordt dit gas omgezet naar elektriciteit waarmee de systemen in de zogeten IT PAC’s – prefab datacenters in containers – worden voorzien. Microsoft wil haar volledige cloudinfrastructuur op deze wijze inrichten.

Varkensstallen
De infrastructuur wordt ‘verdeeld’ over IT PACS waar tot 2000 servers in kunnen. Deze containers worden vervolgens wereldwijd geplaatst bij installaties waar methaan-biogas wordt geproduceerd. Dat kunnen zuiveringsinstallaties zijn, maar ook bijvoorbeeld enorme varkensstallen of afvalverbranders. Probleem was dat het doorgaans veel te duur was om deze energiebron naar de bestaande datacenters te transporteren. Daarom bedacht Microsoft dat het andersom wel eens zou kunnen werken.

Het project in Wyoming – waarin Microsoft 8 miljoen dollar investeert – is slechts 200 kW. De totale cloudinfrastructuur van Microsoft vergt tot 50 mW aan elektriciteit. Het is dan ook nog niet te zeggen wanneer Microsoft haar ‘off grid datacenter’-programma gaat uitrollen.

max, 20 november 2012 4:57 pm

""In plaats van de energie naar het datacenter te brengen, kun je het datacenter ook naar de energie verplaatsen.""

Ja.. elektriciteit is niet te transporteren inderdaad..

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.