Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISO-certificering moet verwarring over PUE stoppen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 november 2012 08:08 uur

De kans is groot dat er voor de rekeneenheid PUE (Power Usage Effectiveness) een ISO-certificering zal worden aangevraagd. De eerste stappen daarvoor zijn inmiddels gezet, want de markt heeft sterk behoefte aan een gestandaardiseerde methode om de energie-efficiency van datacenters in uit te drukken.

Hoewel PUE waarschijnlijk de meest gebruikte eenheid is om de energie-efficiency van datacenters mee te berekenen, bestaat er nog altijd discussie over hoe en onder welke omstandigheden het precies gemeten wordt.

Daarom wordt vanuit The Green Grid geprobeerd om een ISO-certificering voor PUE te krijgen. Deze maand zijn de eerste werkgroepen gevormd die zullen bepalen voor welke rekenmethode voor datacenters een ISO-certificering zal worden aangevraagd. PUE maakt een grote kans.

Maar het standaardiseren van de PUE-waarde is geen gemakkelijke opgave, schrijft DatacenterDynamics op een blog. Eén van de moeilijkheden is bijvoorbeeld dat de klimaatomstandigheden van land tot land verschillen wat gevolgen heeft voor de PUE. Toch zal een ISO-certificering een einde maken aan de voortdurende verwarring over de PUE-waarde, zo is de verwachting.

Op dit moment wordt de PUE gesteund door The Green Grid, enkele Amerikaanse ministeries, de Europese Code of Conduct en de Japanse overheid.

De Green IT Promotion Council staat echter achter de methode genaamd DPPE (datacenter performance per energy). Bovendien bestaan er naast de PUE en DPPE nog andere rekenmethoden zoals de ITTE (IT equipment energy efficiency) en ITEU (IT equipment utilization).

Marco, 26 november 2012 11:56 am

Dat plaatje is ook niet echt representatief. Een PUE boven de 1,5 vind ik al poor. en tussen 2 en 4 ook. Dit als je een standaard rekenmethode gebruikt.
Pak je de white papers 14,21,22 van de green grid, dan worden de rekensommen best wel complex. Ik vind het goed dat er een certificering komt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.