Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Het blijft aanmodderen met serververkoop in Europa’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 3 december 2012 08:04 uur

De economische crisis laat haar sporen na bij de fabrikanten van servers. Vooral in Europa is het aantal verscheepte servers flink lager dan een jaar geleden.

In bijna alle werelddelen zijn de aantallen verscheepte servers in het derde kwartaal gedaald. Vooral in Europa slaat de crisis hard toe, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Gartner. In de EMEA-regio werden in het derde kwartaal ongeveer 590.000 servers verscheept. Dat is een daling van 2,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De omzet die hiermee werd gegenereerd, was amper 3 miljard dollar. Dat is zelfs 9 procent (oftewel 291 miljoen dollar) lager dan een jaar eerder.

De EMEA-regio blijft een zwakke plek wat de wereldwije verkoop van servers betreft, verklaart Gartner-analist Adrain O’Connell. “De EMEA-regio is een heel uitdagende markt voor serverfabrikanten om in te opereren.”

Wereldwijd groeide het aantal verscheepte servers in een jaar tijd met 3,6 procent tot bijna 2,5 miljoen stuks, aldus Gartner. Kennelijk staan de prijzen nogal onder druk, want de omzet die hiermee werd behaald, daalde in dezelfde periode met 2,8 procent tot 12,6 miljard dollar.

Opvallend is de positie van Noord-Amerika en de Asia-Pacific-regio. In beide continenten steeg het aantal bestellingen van servers licht.

Merken
Vier van de vijf grote serverfabrikanten (HP, IBM, Cisco en Fujitsu) zagen de omzet van serververkopen in het derde kwartaal dalen. Alleen Dell was hierop een uitzondering. Dit bedrijf had wereldwijd voor ongeveer 3,5 miljard dollar aan servers verkocht en heeft daarmee een marktaandeel van ruim een kwart (27,6%).

Het grootste marktaandeel in aantallen servers heeft HP, terwijl IBM bovenaan staat als er alleen naar de omzet van servers wordt gekeken.

 

Jesper, 3 december 2012 12:09 pm

Meer virtualisatie is minder servers.

Sjoerd van Groning, 3 december 2012 1:18 pm

Niks crisis. Klantens schaffen nog steeds de servers aan die nodig zijn.

Simpel uit de praktijk:
- Servers worden steeds sneller. Je hoeft niet meer de snelste server aan te schaffen of kan de nieuwe aanschaf zonder technische probelemen uitstellen.
- Servervirtualisatie. Dit betekent minder hardware aanschaf.
- Hosting in (public) clouds

Het valt mij op dat de verkopen niet harder dalen. En crisis zie ik daarin niet een grote rol spelen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.