Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Amazon Web Services gebruikt teveel vuile energie’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 4 december 2012 08:03 uur

Amazon Web Services (AWS), de hostingdochter van de beroemde webwinkel, heeft een tik op de vingers gekregen van milieuorganisatie Greenpeace. AWS zou voor een groot deel gebruikmaken van ‘vuile’ energie.

Amazon wil niet vertellen hoeveel servers het heeft draaien voor de AWS-dienstverlening. Een onderzoek heeft echter onlangs uitgewezen dat één op de drie internetters tenminste één keer per dag een site bezoekt die van Amazon AWS gebruikmaakt. Diensten die draaien op AWS zijn onder meer Netflix, Pinterest en Spotify.

AWS draait echter voor het grootste deel op energie uit steenkolen, stelt Greenpeace. Omdat Amazon niet van plan is iets te doen om ‘groener’ te worden, heeft Greenpeace een nepsite gestart getiteld Green AWS. Tijdens een congres van AWS vorige week vroeg Greenpeace op ludieke wijze aandacht voor de ‘Green AWS’-campagne.

Volgens een analyse van Greenpeace is 13,5 procent van de energie die AWS krijgt afkomstig van duurzame energiebronnen. Voor gebruikers van AWS in delen van de staat Virginia is het nog slechter gesteld. Meer dan driekwart van de energie komt daar van kolen- of kernenergiecentrales, aldus Greenpeace.

Daarom wil Greenpeace met de actie AWS aansporen om een groenere clouddienst te gaan aanbieden, zoals veel concurrenten inmiddels doen.  AWS zou wat dat betreft een voorbeeld moeten nemen aan Google, Facebook en Rackspace die het op dat gebied veel beter doen, vindt Greenpeace.

AWS heeft nooit details over het energiebeleid openbaar gemaakt, maar de milieuorganisatie schat dat 57 procent van de energie in de datacenters van AWS vuil is, en slechts 14 procent echt groen (zie onderstaande tabel).

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.