Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cyberdreiging wordt groter in 2013

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 december 2012 08:06 uur

De dreiging van cybercriminaliteit vormt een grote kopzorg voor Nederlandse bedrijven. ‘Het is van het grootste belang dat bedrijven hun servers, werkstations, mobiele en andere apparatuur beveiligen tegen cyberaanvallen en dat er wordt geïnvesteerd in de kennis van IT-specialisten’, waarschuwt Martijn van Lom, directeur Kaspersky Lab Benelux & Nordic.

Aanleiding voor de uitspraken is een onderzoek dat in opdracht van Kaspersky Labs is uitgevoerd. Daaruit blijkt onder meer dat één op de drie bedrijven verwacht dat zijn onderneming vroeg of laat het slachtoffer wordt van gerichte cyberaanvallen. “Het is dus hoog tijd dat organisaties hun infrastructuur beveiligen tegen gerichte pogingen om data te stelen of sabotage te plegen”, stelt Van Lom.

Bedrijven beschouwen deze bedreigingen momenteel -na economische onzekerheid- als tweede grote risicofactor. “Ja dit is heel herkenbaar”, bevestigt Berend-Jan van Maanen, Benelux-directeur van Interoute. “Dit speelt bij heel veel bedrijven.”

Interoute biedt onder meer diensten aan op het gebied van netwerk- en cloudbeveiliging. “Cybercrime kost de Nederlandse samenleving jaarlijks tenminste 10 miljard euro, waarvan driekwart voor rekening van het bedrijfsleven komt”, zegt Van Maanen.

“Het is belangrijker dan ooit om webapplicaties te onderzoeken en de onderneming op elk niveau van het netwerk te beveiligen”, reageert Jeff Finch, Security Services product manager bij Interoute. “De huidige cybercriminelen worden steeds slimmer en de aanval wordt gebruikt om te profiteren van zakelijke gebruikers.”

Onopgemerkt
Een ander onderzoek van Sophos meldde dinsdag bovendien dat ‘de toenemende mobiliteit van data in zakelijke omgevingen, de IT-afdeling verplicht om nog alerter te zijn op cyberaanvallen. Aangezien een groot gedeelte van de cybercriminaliteit opportunistisch blijft, zullen er in 2013 meer platforms beschikbaar zijn voor het testen van malware, zo is de verwachting. “Soms bieden criminelen zelfs een niet-goed-geld-teruggarantie”, aldus de onderzoekers.

“Die ontwikkeling zal ertoe bijdragen dat steeds meer malware door de traditionele netwerkbeveiliging van bedrijven zal komen. We kunnen dan ook als gevolg daarvan een groei van het aantal incidenten verwachten waarbij aanvallers onopgemerkt toegang krijgen en houden tot bedrijfsnetwerken”, voorspelt Sophos.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.