Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cyberdreiging wordt groter in 2013

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 december 2012 08:06 uur

De dreiging van cybercriminaliteit vormt een grote kopzorg voor Nederlandse bedrijven. ‘Het is van het grootste belang dat bedrijven hun servers, werkstations, mobiele en andere apparatuur beveiligen tegen cyberaanvallen en dat er wordt geïnvesteerd in de kennis van IT-specialisten’, waarschuwt Martijn van Lom, directeur Kaspersky Lab Benelux & Nordic.

Aanleiding voor de uitspraken is een onderzoek dat in opdracht van Kaspersky Labs is uitgevoerd. Daaruit blijkt onder meer dat één op de drie bedrijven verwacht dat zijn onderneming vroeg of laat het slachtoffer wordt van gerichte cyberaanvallen. “Het is dus hoog tijd dat organisaties hun infrastructuur beveiligen tegen gerichte pogingen om data te stelen of sabotage te plegen”, stelt Van Lom.

Bedrijven beschouwen deze bedreigingen momenteel -na economische onzekerheid- als tweede grote risicofactor. “Ja dit is heel herkenbaar”, bevestigt Berend-Jan van Maanen, Benelux-directeur van Interoute. “Dit speelt bij heel veel bedrijven.”

Interoute biedt onder meer diensten aan op het gebied van netwerk- en cloudbeveiliging. “Cybercrime kost de Nederlandse samenleving jaarlijks tenminste 10 miljard euro, waarvan driekwart voor rekening van het bedrijfsleven komt”, zegt Van Maanen.

“Het is belangrijker dan ooit om webapplicaties te onderzoeken en de onderneming op elk niveau van het netwerk te beveiligen”, reageert Jeff Finch, Security Services product manager bij Interoute. “De huidige cybercriminelen worden steeds slimmer en de aanval wordt gebruikt om te profiteren van zakelijke gebruikers.”

Onopgemerkt
Een ander onderzoek van Sophos meldde dinsdag bovendien dat ‘de toenemende mobiliteit van data in zakelijke omgevingen, de IT-afdeling verplicht om nog alerter te zijn op cyberaanvallen. Aangezien een groot gedeelte van de cybercriminaliteit opportunistisch blijft, zullen er in 2013 meer platforms beschikbaar zijn voor het testen van malware, zo is de verwachting. “Soms bieden criminelen zelfs een niet-goed-geld-teruggarantie”, aldus de onderzoekers.

“Die ontwikkeling zal ertoe bijdragen dat steeds meer malware door de traditionele netwerkbeveiliging van bedrijven zal komen. We kunnen dan ook als gevolg daarvan een groei van het aantal incidenten verwachten waarbij aanvallers onopgemerkt toegang krijgen en houden tot bedrijfsnetwerken”, voorspelt Sophos.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...