Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview i3D: alles gericht op wereldwijde groei

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 7 december 2012 12:00 uur

Stijn Koster geeft met plezier een rondleiding door het datacenter van i3D, gevestigd in de distributiehal van de voormalige Van Nelle-fabriek in Rotterdam. Het is een prachtige tegenstelling: oud, industrieel erfgoed als decor voor een hypermodern datacenter van waaruit games en apps hun weg vinden naar miljoenen pc’s, smartphones, consoles en tablets. Want dat is nog steeds de belangrijkste business van i3D: het Rotterdamse bedrijf is een wereldmerk op het gebied van games. En: één van de snelst groeiende hosters in Nederland, met duizelingwekkende omzetcijfers. Het was crisis, weet u nog wel?

Koster loopt door de aisles. ,,Het Financieele Dagblad was hier gisteren. Toen had ik wel keurig een pak aan,” lacht hij. Nu vertelt hij ontspannen, gestoken in een hagelwitte polo, hoe het datacenter is opgebouwd. Het hele datacenter is verdeeld in suites waarin racks vol met identieke Dell-servers staan. Met uitzondering van de colocatie-suites waar eigen systemen van klanten staan, zoals de cage van de Hogeschool Rotterdam. Dit zijn de enige plekken waar je met gesloten ogen inderdaad hoort dat je in een datacenter staat. In de andere suites is het fluisterstil. En koel. De nieuwe koeltechnieken verbruiken een minimale hoeveelheid stroom, hoewel het datacenter nagenoeg vol is en de uitbreidingen al worden uitgevoerd.

Gouden Gazelle

i3D boekte in de vorig jaren een omzetstijging van maar liefst 1018% en kwam daarmee op nummer 18 van de Deloitte Fast 50. ,,En volgend jaar staan we er weer in. We weten al wat we dit jaar gaan draaien,” vertelt Koster. Bovendien won i3D vorige week de Gouden Gazelle Award van het Financieele Dagblad. Het geheim? Investeren. Zo simpel is dat. ,,Dit datacenter hebben we in 2009 gebouwd. Dat was de beste beslissing die we ooit hebben genomen voor dit bedrijf, het heeft ons enorme groei gebracht. We kunnen in dit datacenter veel meer dan voor die tijd, toen we nog in andere datacenters onze servers lieten hosten en werden beperkt in groeicapaciteit door uitblijvende investeringen van onze leveranciers. Hier hebben we voldoende glasvezel in de grond, rechtstreeks op de backbone van het internet. In een speciale meet me-room komen alle grote netwerken binnen. Echt, dit scheelt enorm in de kosten en het biedt de capaciteit en flexibiliteit die we nodig hebben. Het is nu letterlijk een kwestie van inprikken en draaien.”

Brazilië

i3D is groot geworden als hosting provider voor game-uitgevers en daarin is het bedrijf nog steeds een van de marktleiders. Wereldwijd. Koster: ,,Uitgevers weten ons te vinden als ze wereldwijd een nieuwe Xbox- of Playstation-game willen uitrollen. Daarom zijn ook wij buiten Nederland actief, al ligt het zwaartepunt wel in Rotterdam. Vanuit dit datacenter bedienen we heel Europa.” Maar inmiddels heeft i3D op alle continenten vestigingen. Recent kwam daar Sao Paulo bij in Brazilië. ,,Dat is voor ons een nieuwe markt. We beginnen altijd heel eenvoudig: paar servers en een router. Daarna bouwen we uit. Maar als er voldoende animo is, kan het heel snel gaan.”

Mooi voorbeeld is Tokyo, aldus Koster. ,,Dat was een heel klein datacenter, maar is nu een van onze grootste locaties. Je moet in de markt in lange termijnen kunnen denken. De ontwikkeling van een game zijn langdurige projecten, neemt vaak jaren in beslag. Een klant kiest op een bepaald moment een datum voor de release. Wij zorgen ervoor dat we vanuit diverse regio’s de uitrol kunnen uitbieden, zodat uitgevers dat kunnen meenemen in hun forecast. Uitgevers kiezen vaak een paar zwaartepunten: Europa, VS, Tokyo. Daarna komen de kleinere sites in beeld. Sao Paulo is zo’n site, ingericht op verzoek van klanten. Dat doen we graag. Wij willen graag uitbreiden.”

Uitbreiding

Het datacenter in Rotterdam is al weer aan uitbreiding toe, er is weer een begin gemaakt met de bouw van nieuwe suites en optimalisatie van de nieuwe koeling: een kostbare operatie die zichzelf echter meer dan terugverdient. ,,We hebben met het koelingsconcept bewust voorgesorteerd op de veranderende markt. Een PUE van 2 kan echt niet meer. Het moet groener, zuiniger.” Belangrijker: het koelingsconcept van datacenter SmartDC sluit naadloos aan op het serverconcept van i3D.
SmartDC Rotterdam, feitelijk de exploitant van het datacenter waarvan i3D op jaar beurt weer klant is, is modulair opgebouwd, in suites waarin telkens ongeveer vijftig racks staan. Die racks hebben in hun suite hun eigen stroomzekeringen, beveiliging en koeling. Nog een voordeel? ,,Als er eens een incident zou optreden in een rack of suite, kunnen we dat heel eenvoudig beperken tot dat ene rack en die ene suite.”

Er staan inmiddels meer dan achtduizend servers in het datacenter.  Omdat deze in afgesloten suites staan, is het koel en rustig. ,,Dit concept biedt echt heel veel voordelen,” legt Koster uit. ,,Wij hebben bijvoorbeeld nergens hot spots. Alle aisles hebben een constante temperatuur. Warmte van de servers wordt direct naar buiten afgevoerd en voor de koeling maken we zoveel mogelijk gebruik van de koelte van de buitenlucht. Op die manier halen we een gemiddelde PUE van 1,2.”

 Apps

De komende jaren hoeft i3D zich geen enkele zorg te maken over de groei. Dit jaar schoot het door de 100 Gbps aan dataverkeer. ,,Kijk naar smartphones. Hoeveel apps draaien daar al op? Alles is verbonden met het internet, always-on. Spelletjes, social media: alles is online enabled. Voor ons maakt het niet uit wat er op onze servers draait. Onze klanten stellen als eis dat het online moet zijn, schaalbaar en goed bereikbaar. Of het nu een spel is of wat anders, dat maakt echt geen verschil.”

De schaalbaarheid is de grote kracht van i3D. Daarom zitten de racks vol met identieke Dell servers. ,,Klanten willen snel kunnen op- en afschalen. Zeker bij apps zie je stevige pieken: het ene moment duurt zo’n piek een dag, soms weken, en dan is het weer even rustig. Wij hebben ervoor gekozen om horizontaal te schalen over meerdere systemen. Een klant kan bij ons in een week duizend servers in gebruik hebben en de volgende week maar honderd. Daar hoeft hij zich niet druk over te maken, de machines schakelen uit zichzelf bij of af.” Een enorme voorinvestering. Dan moet je toch heel zeker zijn van de business. Koster: ,,We zijn financieel kerngezond. Hebben geen schulden. Daarom kunnen we hard groeien en dat hebben we ook altijd omarmd. Het hele bedrijf is daarop ingericht.”

Stijn Koster van i3D en Jeannine Peek van Dell.

 

Patrick, 7 december 2012 3:54 pm

Indrukwekkend hoe groot i3d is geworden. Volgens mij is er maar 1 Hosting provider groter in Nederland.

herman, 7 december 2012 5:14 pm

@patrick dan ken jij de markt niet goed genoeg. Er zijn heel veel meer grote hosting providers in Nederland hoor.

Tijmen Bok, 7 december 2012 10:07 pm

10 000 servers? Petje af! Er zijn weinig Nederlandse hosters met zoveel servers. Ik ken ze nog uit 2005 toen ze net begonnen waren. Ik had servers colocated staan in Rotterdam. Toen hadden ze nog geen 200 servers.

Randy, 8 december 2012 11:49 am

Toen vroegah, toen i3D nog gerund werd vanaf de studentenkamer van Stijn met Asrock planken, Chenbro cases en AMD Athlons... Stijn heeft zeker een visie en hard met zijn team gewerkt om deze te bereiken. Chapeau!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.