Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wie houdt een thuiskopieheffing op de cloud en hosting tegen? (column)

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 december 2012 08:01 uur

In Nederland lijkt het downloadverbod nu daadwerkelijk van de baan. Dat is goed nieuws. Keerzijde van de medaille is echter dat de Nederlandse Staat vanuit EU-recht verplicht is om artiesten (lees: de muziek- en filmindustrie) van wie het werk wordt gedownload moet compenseren voor de ‘schade’ die ze hier door lijden.

Op dit moment worden artiesten gecompenseerd door een thuisheffing op lege cd’s en dvd’s, maar volgens het Gerechtshof Den Haag moet dat worden uitgebreid met onder meer mp3-spelers, harde schijven en digitale videorecorders. In Oostenrijk heeft de muziekindustrie een voorstel gedaan om ook een thuiskopieheffing in te voeren voor clouddiensten.

Het zou mij niet verbazen als Tim Kuik en de zijnen zodra het downloadverbod daadwerkelijk van de baan is, ook met een voorstel zal komen om in Nederland een thuiskopieheffing op cloud- en hostingdiensten in te voeren. BREIN heeft al vaker duidelijk laten merken weinig op te hebben met de belangen van hosters en providers. De belangen van auteursrechthebbenden gaat vanuit het perspectief van Tim Kuik voor elk ander belang. Dat is ook niet zo gek, want voor die houding wordt hij ook betaald.

Mocht er daadwerkelijk een voorstel komen voor een thuiskopieheffing op cloud- en hostingdiensten dan lijkt  mij dat een risico voor de hostingbranche. De electronicabranche voert een stevige lobby tegen de thuiskopieheffing op (consumenten)elektronica. Die lobby is redelijk succesvol, gezien er tot op de dag van vandaag nog geen thuiskopieheffing op elektronica is ingevoerd.

De hostingbranche lijkt mij veel minder in staat om een effectieve lobby tegen een thuiskopieheffing op cloud- en hostingdiensten te voeren. De organisatiegraad van onze branche is veel lager dan die van de elektronicabranche. Daarmee zou het risico kunnen ontstaan, dat de hostingbranche voor Tim Kuik en de Nederlandse politiek een mak schaap is dat zonder al te veel moeite naar de slachtbank kan worden geleid.

Wie denkt dat het niet zo vaart zal lopen, moet maar eens over grens bij onze zuiderburen kijken. Daar wil men het .be-registry DNS.BE nationaliseren en de registratiekosten gebruiken voor campagnes voor veilig internetten en e-commerce. De kosten voor een .be-domein zullen wanneer dat zover is drastisch stijgen. De lobby tegen het voorstel bestaat enkel uit een petitie van de .be-registrars, die niet eens onderschreven wordt door DNS.BE.

Een lobby tegen een thuiskopieheffing op cloud- of hostingdiensten in Nederland zal waarschijnlijk niet veel meer weerstand op kunnen leveren als tegen de nationalisering van het .be-registry in België  Het is daarom belangrijk dat de hostingbranche zich verder organiseert om niet als een mak schaap naar de slachtbank te worden geleid, in het geval de politiek of mensen als Tim Kuik het hoog in de bol krijgen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.