Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Intel presenteert extreem energiezuinige Atom S1200

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 12 december 2012 13:00 uur

Meer processing power per vierkante meter en tot de helft minder stroomverbruik. Dat moet hosters als muziek in de oren klinken. De onthulling van de Atom S1200-chip is daarom wellicht bijzonder goed nieuws. Intel presenteerde de nieuwe loot aan de Atom-stam gisteren: een 64-bit system-on-chip (SOC), specifiek bedoeld voor de hosting- en datacentermarkt.

Datacenters en hosters zijn wereldwijd op zoek naar methoden om het stroomverbruik terug te dringen. De opmars van low-power chips – zoals de Atom en ARM-chips die in diverse smartphones en tablets worden gebruikt – in de servermarkt is een logisch uitvloeisel. Intel kondigde naast de S1200 – verkrijgbaar voor 54 dollar bij afname van duizend stuks – ook aan in 2013 te komen met de Avoton die nog zuiniger worden dan deze nieuwe Atom.

Intel belooft enorme prestaties van de S1200. Het moet daarmee mogelijk zijn om tot duizend cores in een standaard rack te stoppen. De specificaties zijn in elk geval indrukwekkend: de S1200 telt twee fysieke cores voor 64-bits systemen, hyperthreading naar vier quadcores, een memory controller die tot 8Gb aan DDR3-geheugen ondersteunt en ECC-correctie. De S1200-stack zal worden geleverd met kloksnelheden tussen 1,6Ghz tot 2.0Ghz.

De nieuwe Atom werd uitvoerig getest door HP, onder meer bij LeaseWeb waar een HP Gemini beta-systeem werd uitgerust met de S1200. Maar ook andere hardwarefabrikanten zoals het Chinese Huawei hebben systemen al getest met de S1200. Met goed resultaat en enthousiaste reacties: vooral omdat de nieuwe chip maar 6 watt aan stroom verbruikt. De versie met 2.0Ghz zal tot 8,5 watt verstoken. Dat betekent dat datacenters meer rekenkracht kunnen krijgen, maar tegelijkertijd hun energiebehoefte flink kunnen reduceren.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.