Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De arbeidsmarkt in 2013 voor hosters écht belangrijk

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 20 december 2012 08:00 uur

2013trendispam225150We naderen met rasse schreden de feestdagen en het einde van het jaar 2012. ISPam.nl is dat uiteraard niet ontgaan en daarom zullen we volgende week uitgebreid terugblikken op een bewogen jaar.

Maar voordat we dat doen kijken we vast vooruit. Wat zijn veelbelovende trends van het komend jaar? Het zal weinigen verbazen wat in de meeste lijstjes met stip op 1 staat: Big Data. Wat het precies is, wat de impact ervan op de samenleving en de gehele IT-sector gaat zijn, daarover verschillen de meningen. Wat opvalt is dat er meerdere overeenkomsten zijn met andere toepassingen die de afgelopen jaren zijn voorspeld, gehyped of ook gewoon zijn doorgevoerd.

Bij Big Data spelen bijvoorbeeld, net als bij cloudtoepassingen, zaken als veiligheid, privacy, wetgeving een rol. Een hele rij van argumenten die tegenstanders en twijfelaars inzetten om de (vermeende) innovaties die door Big Data mogelijk worden af te remmen. Het is daarom goed te kijken naar het verleden met de vraag ‘wat is er rond cloud minder goed gegaan’ om te voorkomen dat de sector zich niet voor de tweede keer aan dezelfde steen stoot.

Door op die manier naar het recente verleden te kijken, en wetend met wat er nog aan zit te komen, kan de sector tevens de komende periode nog bestaande onvolkomenheden wegwerken. Denk hierbij aan het vorige week al genoemde overleg tussen partijen als Eurocloud en de NEN om te komen tot marktbreed gedragen normen of de al eerder aangehaalde inspanningen te komen tot certificering van clouddiensten.

Een ander issue dat bij veel ondernemers in binnen -en buitenland hoog op de agenda staat, is personeelsbeleid. Hoog op de agenda betekent overigens niet dat het ook hoog op de lijstjes van Forrester of Gartner als Hot Trends in 2013 staat. Hier is namelijk sprake van een heel ander type uitdaging. Naar het zich laat aanzien zullen vooral de koepels DHPA en ICT~Office (of Nederland ICT) en de werkgeversverenigingen hier meer werk van gaan maken. Dat biedt de individuele IT ondernemers de nodige kansen hierop in te haken en een bijdrage te leveren. Want – hoewel nog steeds niet iedereen het door heeft –  er is structureel krapte op de arbeidsmarkt in veel delen van de IT-sector waar hosting en DC-diensten deel van uitmaken. Dat is uiteraard geen goede zaak, uiteindelijk kunnen we alle mooie nieuwe technische mogelijkheden – zoals Big Data – namelijk slechts realiseren als er voldoende gekwalificeerd personeel is.

Daarom: de grootste uitdaging voor de komende periode wordt misschien wel het daadwerkelijk en op fatsoenlijke wijze kunnen invoeren en aanbieden van nieuwe diensten op de lokale Nederlandse markt.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...