Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview EvoSwitch: Datacenters uitbesteden blijft interessant

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 december 2012 08:01 uur

EvoSwitchEric Boonstra heeft slecht geslapen. Zoals iedereen wel eens slecht slaapt. Want van zorgen is bepaald geen sprake. Niet over de branche en zeker niet over zijn bedrijf, EvoSwitch.

“Het is een van de weinige industrieën waar het nog goed gaat. Kijk om je heen: alles en iedereen is in mineur, maar voor ons – de datacenters – zit er nog groei in. Voor ons allemaal. Er worden ook nog steeds mensen gezocht. We zien wel dat bedrijven er langer over doen om besluiten te nemen: onze salescycli worden langer. En we voeren meer gesprekken over de prijs, dat is meer een issue geworden. Daaraan merk je dat partijen last hebben van de crisis.”

Ook voor de directe toekomst is er geen vuiltje aan de lucht voor de datacenters. Ook niet als de crisis toch langer gaat duren. Uitgerekend in de week van het interview stelde DNB haar prognose voor 2013 neerwaarts bij: volgend jaar wordt niet beter dan dit jaar. “Ik heb geen glazen bol, misschien wordt het inderdaad nog erger met de crisis. En als het erger wordt, dan zal het effect op iedereen krijgen. Dan zal het nog steeds voordeliger blijven om bepaalde activiteiten uit te besteden. Juist dan gaan bedrijven niet meer zelf investeren in datacenters. Dus ook als de crisis verergert, zie ik nog voldoende mogelijkheden in de markt.”

Eric Boonstra
Eric Boonstra

Concurrentiepositie
Ook internationaal scoort de Nederlandse datacentermarkt gewoon goed. “Als je kijkt naar Amsterdam, Londen, Frankfurt, dan ligt Amsterdam erg gunstig. Amerikaanse partijen die een keuze moeten maken voor een Europese exchange, kiezen vaak voor Amsterdam. We hebben een heel goede infra, iedereen spreekt Engels, maar ook kostentechnisch is het interessant. Kijk naar de stroomprijzen: die schieten in Londen door het plafond. Daarom hebben wij een heel goede concurrentiepositie. Dat begint Amsterdam zelf ook in te zien. De Amsterdam Economic Board houdt zich niet alleen meer bezig met logistiek en toerisme, maar neemt ook IT mee in haar verhaal. Dat is positief. Zo kunnen we meer buitenlandse partijen aantrekken.”

Het optimisme komt voort uit de groeicijfers. Boonstra: “De groei zit vooral in de overheid en corporates. Die gaan in de komende jaren meer outsourcen. Die zien dat er partijen zijn die hun datacenters beter kunnen beheren dan zijzelf. Ze willen niet meer zelf investeren in datacenters.” En natuurlijk speelt de ongebreidelde groei van het internet en het internetgebruik een grote rol. “De vraag naar capaciteit zal daarmee ook blijven toenemen. Het internet is eigenlijk anti-cyclisch ten opzichte van de economie. Waar de vraag naar veel diensten en producten in de economie afneemt, zien we die vraag wel groeien in het internetgebruik. Voor de komende jaren zien wij dus overall een sterk groeiende vraag.”

Retail
Mits je duidelijke keuzes maakt. EvoSwitch is een partij die zich altijd heeft gericht op de retail. “We zien nu dat wholesale en retail binnen de markt voor datacenterdiensten naar elkaar toe groeien. Voor EvoSwitch geldt heel duidelijk een keus voor retail.” En ook duidelijk: EvoSwitch is een provider van datacenterdiensten. Sec. Niet meer, niet minder. Geen haar op het hoofd van Boonstra die eraan denkt om bijvoorbeeld zelf extra diensten te gaan verkopen. “Ik heb een gebouw, vloer, stroom, racks. Alles redundant en carrier-neutraal. Ik heb 45 carriers binnen en de AMS-IX. Wat er in die racks gebeurt en op de servers, dat is aan de klant. Natuurlijk kennen wij de klant en hun markt, dat is één van de redenen waarom ze naar ons toekomen, maar het is de klant die de dienst levert of afneemt van een andere klant. Ik zie dat de grote system integrators meer hun infra gaan afnemen bij partijen zoals wij. Die trend zal doorzetten. We zullen steeds meer cloud zien in onze datacenters, maar het zijn onze klanten die deze clouds bouwen.”

De cloud wordt de toekomst. Dat zal EvoSwitch alleen faciliteren. Het bedrijf doet wel zeer actief mee in een andere trend binnen IT: groen. Dat doet EvoSwitch al heel lang: het is een handelsmerk geworden via deelname aan diverse groene platformen waaronder Green Grid en het overleg over de Meerjaren Afspraak met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Doel: 30 procent energiereductie in vijftien jaar, vast te leggen in een Green Deal.

“Toen wij er vijf jaar geleden mee begonnen, werd er nog wat lacherig over gedaan”, zegt Boonstra. “Het was nog niet echt een topic. Sinds 2011 zie je ineens aandacht voor groen, met heel veel aandacht voor PUE. Het was voor ons een no-brainer. We gaan groen. Punt. Het is beter voor het milieu, maar ook groen is een kostenafweging. Wij gebruiken alleen groene stroom, maar onze stroomrekening is een stuk lager. Daarmee is onze OPEX veel efficiënter en dat kunnen we weer aan onze klanten doorberekenen.”

Het feit dat de overheid het meer en meer afdwingt, helpt natuurlijk.  “Als je in Amsterdam een nieuw datacenter wilt bouwen, dan stelt de gemeente als eis dat de PUE maximaal 1,3 is. Daarom zie je concurrenten bestaande datacenters nu ook milieuvriendelijker maken. Ze zullen wel moeten. We moeten wel oppassen dat groen geen marketingkreet worden. Of bedrijven die één groen datacenter hebben als ‘flagship’ en de rest van de centers laten voor wat het is. Maar wel verkondigen dat ze groen zijn. Dat is ‘green washing’.”

Washington
Er wordt inmiddels al weer flink uitgebreid in het pand. Hal 6 zal zeer binnenkort een feit zijn, waarmee de totale oppervlakte van het gebouw in Haarlem 12.000 vierkante meter wordt. Daarnaast steekt EvoSwitch de plas over. Begin januari zal WDC1 een feit zijn: het eerste EvoSwitch-datacenter in de Verenigde Staten, bij Washington DC – een belangrijk knooppunt. “Je kunt op IJsland gaan zitten, natuurlijk”, stelt Boonstra. “Stroom is daar nagenoeg gratis en er zijn mooie subsidies te verdienen op dergelijke projecten. Maar het is vooral leuk voor een single-tennant, zoals Google. Als multi-tennant moet je gaan zitten waar de verbindingen liggen.”

Boonstra heeft bijvoorbeeld plannen om nog naar Frankfurt te gaan met EvoSwitch. Maar eerst de VS: “Voor ons is het een logische stap in onze strategie: we willen meerdere stippen op de wereldkaart. Internationale klanten vragen daar ook om. Maar we wilden eerst het datacenter in Haarlem echt heel goed maken. Daarna was het altijd al de bedoeling om meer datacenters in Europa en de VS op te richten.” Vol vertrouwen: “Een datacenter is een datacenter. We kennen de markt. We weten hoe we dit moeten doen.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.