Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘IPv6-gebruik gaat vooruit, maar niet snel genoeg’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 11 januari 2013 08:03 uur

ipv6-v2Het zal nog zeker tot  ver in 2017 duren voordat alle netwerken klaar zijn voor IPv6. Dat zei IPv6-expert Iljitsch van Beijnum donderdagavond tijdens de Nederlandse ISOC (Internet Society) nieuwjaarsbijeenkomst.

“In 2012 deed IPv6 het goed”, begon Van Beijnum positief. “De Duitse internetexchange DE-CIX ging bijvoorbeeld van 1 naar 5 gigabit aan IPV6-verkeer.”

Maar met dit tempo komen we er niet, waarschuwde hij. “Als we in dit tempo doorgaan, bereiken we pas over vijf jaar, ongeveer eind 2017, de grens van 100 procent IPv6-geschikte netwerken.”

IPv6 gaat vooruit, maar niet snel genoeg, constateert Van Beijnum. Klein lichtpuntje daarbij is dat de groei van het IPv6-gebruik nu exponentieel groeit.

Als reden voor de trage overgang naar IPv6 noemt Van Beijnum onder meer de naar binnen gerichte houding van organisaties. “Ieder bedrijf en iedere organisatie lijkt voor zichzelf de zaakjes te regelen en zich alleen zorgen te maken om de eigen situatie. Maar het werkt alleen als iedereen meedoet.”

Van Beijnum riep het publiek meermaals op om vooral snel actie te ondernemen. “We zullen het ermee moeten doen en we moeten opschieten, want er is geen plan B.”

Gebruik in Nederland
Overigens scoort Nederland qua IPv6-gebruik niet heel hoog. Toch ziet het beeld er in Nederland beter dan gemiddeld uit, vertelde Mirjam Kühne van RIPE NCC. Onder alle 8800 leden van RIPE NCC heeft 44 procent nog een netwerk dat totaal niet op IPv6 is voorbereid. In Nederland is deze groep slechts 29 procent.

Gekeken naar het aantal AS-nummers heeft ongeveer 47 procent van de RIPE-leden in Nederland een IPv6-geschik netwerk.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.