Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kansen voor hosters op outsourcemarkt na advies OR Kadaster?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 15 januari 2013 12:07 uur

Toekomst van de webhostingmarktDat de grote integrators een moeilijk jaar voor de boeg hebben, was al duidelijk (zie ook eerder artikel op ISPam). De eerste deuk is inmiddels goed zichtbaar: de Ondernemingsraad van het Kadaster heeft een negatief advies uitgebracht over het outsourcen van de ICT naar Capgemini.

Capgemini won in maart 2012 het contract waarin het Kadaster onder meer haar datacenter uitbesteedt aan de IT-dienstverlener. De OR was daarin de laatste hobbel die genomen moest worden. Die geeft nu in een advies aan haar directie aan dat ze er geen vertrouwen in hebben.

Beide bedrijven lieten in diverse media weten dat ze geen reacties kunnen geven, maar op fora wordt gespeculeerd dat het recente loonbesluit van Capgemini wel eens een doorslaggevende factor zou kunnen zijn. Capgemini haalde vorige week de landelijke pers met de aankondiging dat het oudere, dure werknemers gaat vragen salaris in te leveren. Ook met de outsourcing van het Kadaster zou er personeel overkomen naar de dienstverlener.

Mogelijkheden
Veel grote outsourcetrajecten staan er dit jaar niet op de rol. Maar de trajecten die er wel aankomen, bieden wellicht mogelijkheden voor hosters om in te stappen. Enkele partijen in de markt kiezen ervoor om het beheer van hun applicatielandschappen weer in eigen huis te doen, maar de infrastructuur wel buiten de deur te zetten, bij voorkeur in cloudomgevingen.

Bij overheidsaanbestedingen wordt doorgaans in kavels aanbesteed, zodat het voor hosters een optie zou zijn om in te tekenen op hun kernactiviteiten en daarbij de samenwerking te zoeken met de applicatiebeheerders of functionele partijen. ISPam houdt de markt ook op dit gebied nauwlettend in het oog.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.