Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ongelimiteerde webhosting: Oude wijn in nieuwe zakken

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 januari 2013 08:01 uur

speedmeterOngelimiteerde webhosting, waarbij de klant onbeperkte opslagruimte tot zijn beschikking heeft en een onbeperkte hoeveelheid dataverkeer kan genereren. Kort geleden schreef ISPam.nl dat Nederland te klein voor ongelimiteerde webhosting en nu heeft Antagonist bekend gemaakt het in Nederland aan te gaan bieden. Een interessant aanbod of vooral marketing?

Een harde schijf van een paar terabyte kost tegenwoordig amper meer dan honderd euro. Indien een klant 50GB opslaat op een server met een netto opslag capaciteit van 10TB, dan neemt die amper 0,5 procent van de totale hoeveelheid capaciteit in beslag.

Ongeveer hetzelfde geldt voor dataverkeer. Al genereert de klant elke maand 1 terabyte aan dataverkeer, dan kost de hoster dat tegenwoordig maar een paar euro aan inkoop per maand. Nu zelfs de grootste verbruikers geen enkel probleem zijn voor de hoster, dan zal de gemiddelde klant al helemaal geen probleem opleveren qua dataverkeer en opslagruimte.

Ongelimiteerde opslag en dataverkeer zijn dus niet heel erg spannend. Immers zal de hoeveelheid opslagruimte dat een gemiddelde website gebruikt en de hoeveelheid dataverkeer die de gemiddelde website genereert relatief laag zijn. Op dit moment heb je al een webhostingpakket voor enkele euro’s per maand waarmee je al een enorme hoeveelheid data kan opslaan en zoveel dataverkeer mee kan genereren dat de kans dat je over de limieten heen gaat erg klein is.

Bij webhosting is er naast opslagruimte en dataverkeer een factor die voor de meeste gebruikers nog veel belangrijker is, namelijk de snelheid van de server en het beslag dat de klant zelf kan leggen op de beschikbare RAM-geheugen en CPU-tijd. Het probleem hiermee is dat het lastig te meten is en nog lastiger om aan de klant uit te leggen wat hij precies krijgt.

Omdat dit vrijwel niet uit te leggen is, wordt dat niet gecommuniceerd naar klanten. Vaak wordt er voor gekozen om een klant van wie de website te veel RAM of CPU-tijd gebruikt aanbevolen om een eigen server of VPS te nemen of wordt ervoor gekozen om de hoeveelheid RAM- en CPU die de website van de klant heeft te beperken. In Nederland is Byte Internet is de enige partij die mij bekend is die naast een bepaalde hoeveelheid opslagruimte en dataverkeer ook een bepaalde hoeveelheid CPU-tijd onderdeel van hun webhostingpakketten laten zijn.

Ik kan me niet voorstellen dat bij onbeperkte webhosting ook onbeperkt gebuik van RAM en CPU-tijd zijn inbegrepen. Daarmee is de achilleshiel van ongelimiteerde webhosting gevonden, want er is toch een beperking aan ongelimiteerde webhosting. Vooral voor drukke websites is die beperking veel knellender dan de hoeveelheid opslagruimte en dataverkeer die kan worden gegenereerd.

Voor particulieren en verenigingen die bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid foto’s online willen plaatsen zonder zich zorgen hoeven te maken over de hoeveelheid opslagruimte die ze gebruiken en zonder zich zorgen te hoeven maken over de hoeveelheid dataverkeer die ze genereren, een interessante optie om een ongelimiteerd webhostingpakket te nemen. Of om bijvoorbeeld een offsite-backup van je NAS te maken.

Verder is ongelimiteerde webhosting vooral oude wijn in nieuwe zakken. Ongelimiteerde webhosting wordt pas echt interessant als een dergelijk webhostingpakket écht ongelimiteerd is en er ook geen limieten zijn met betrekking tot de hoeveelheid RAM en CPU-tijd die mogen worden gebruikt. Al zie ik dat niet snel gebeuren.

Pieter, 16 januari 2013 8:13 am

Dus bij deze de oproep om allen naar deze partij te vertrekken en dan eens kijken of die dit vol gaat houden.....het is altijd zo'n wassen neus om ONBEPERKT te geven en vol te houden.

Als alle klanten van hun gebruik gaan maken van onbeperkt kan men wel eens in de problemen gaan komen.

Het klopt de harde schijven kosten bijna niets meer een paar TB's is relatief goedkoop, maar hoe zit het met de rest van de apparatuur: snelheid (disk i/o) Memory (ook onbeperkt?)etc., is dit allemaal binnen dit platform nog vooruit te branden, alles heeft zijn limiet.

Denk eerder een marketing zet om klantjes te werven, misschien gaat het allemaal wat minder daar en tracht men een en ander terug te winnen met dergelijke marketing uitlatingen.

Randy, 16 januari 2013 9:59 am

Normaal word ik eerder achterdochtig als ik de term on beperkt zie, dan dat ik warm loop. Maar in dit geval heb ik er wel vertrouwen in. Antagonist is een van de weinige partijen in Nederland die in de budgetmarkt een goed product weet neer te zetten door simpel en doeltreffend te werken.

Pieter, 16 januari 2013 12:48 pm

@Randy
Een goed product weg zetten is ook niet het punt maar een rekensommetje is gauw gemaakt en ieder met kennis van zaken weet ook dat dit (zeker in Nederland)niet haalbaar is.

Onbeperkt is onbeperkt maar ook zonder beperkingen? Denk is aan i/o waarden, Memory, etc., etc.

Sebastiaan, 17 januari 2013 9:10 am

Er zijn maar twee dingen die echt oneindig of (onbeperkt) zijn.
Het universum en domheid van de mens.

"There are only two things that I ever considered to be infinite, the Universe and Human stupidity, and I'm not sure about the first one." - Albert Einstein.

Alexander, 18 januari 2013 8:53 am

@Randy een goed product op de budget markt neerzetten is nog niet zo heel moeilijk, de vraag is of je dat moet willen. Feit is dat je veel klanten nodig hebt om je winst te behalen.

Ongelimiteerd is een illusie, zoals Pieter al aangeeft zijn er hardware technische capaciteiten die een maximum kennen. Ik denk dat je marge op dit product in Nederland heel erg laag zal zijn, misschien zal je er zelfs op toe moeten leggen.

Maar goed laat ze maar pionieren, de rest volgt later wel als het concept leuk werkt en winstgevend geëxploiteerd kan worden.

iknie, 18 januari 2013 9:04 pm

Heeee das leuk... Ideaal om zoon pakketje als externe backuplocatie van me babackupplatform te gebruiken. Kijken of ze blij gaan worden van de ruim 45tb welke ik bij de aanvang hiervoor verwacht te gebruiken. Kan ik me retentie direct vergroten van 1 maand naar een half jaar :-).

Uiteindelijk gaan onze relaties weer heel blij hiervan worden :-)

iknie, 18 januari 2013 9:09 pm

Kan haast niet wachten tot ze dit product lanceren. Vijf euro per maand voor offsite backup. Da's toch super!

Randy, 4 februari 2013 2:15 pm

Helaas, na het wijzigen van de AV is onbeperkt niet meer zo onbeperkt. Dus geen off-line back-up van je NAS: http://www.diffnow.com/?report=r0kpa

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.