Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stroomstoring in het Concepts ICT datacentrum

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 oktober 2006 11:30 uur

Opnieuw heeft er een stroomstoring plaatsgevonden in een datacentrum. Dit keer was het Concepts ICT in Breda waar de stroomvoorziening uitviel.

De stroom viel uit nadat de stroomtoevoer van Essent was uitgevallen. Tegenover Webwereld zegt Joost Hermanns, directeur van Concepts ICT hierover:

Rond half vier is de stroom er enkele seconden volledig afgeweest. Hierna trad er een spanningsverschil op in de stroomtoevoer. Dit zorgde voor problemen in ons datacenter. Na een goed uur waren alle problemen weer verholpen. We gaan nu onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe we herhaling kunnen voorkomen.

Daarnaast benadrukt Hermanns ook dat de problemen zich enkel voordeden bij één stroomgroep en dus maar een beperkt deel van het datacentrum getroffen was.

Toen laatst de stroom in een deel van We Dare uitviel vroeg ik me al af, hoe het komt dat ineens bij zoveel datacentra in korte tijd er stroomstoringen zijn.

Nu we aan het lijstje van TelecityRedbus 3, EasyNet, We Dare ook Concepts ICT toevoegen. Opnieuw de vraag: Heeft iemand een vermoeden wat er aan de hand is bij de datacentra?

Keenondots, 16 oktober 2006 11:35 am

> Heeft iemand een vermoeden wat er aan
> de hand is bij de datacentra?
Er wordt niet live getest?

Frank, 16 oktober 2006 12:32 pm

Veel datacentra zijn niet gebouwd op het huidige stroomverbruik. De UPS-en, gensets, PDUs enz zijn niet uitgebreid als dat nodig was. Recente servers trekken immers 3 maal zoveel stroom als drie jaar terug. Toen vulde je zonder veel probleem een 42U rackje met 10A. Nu kan je in diezelfde 10A nog een 7-tal servers plaaten.

In Belgie is 75-80 eur per A per maand een normale prijs voor stroom in een datacentra dat wel al de uitbreidingen voor stroom gedaan heeft (let wel, dit is inclusief koeling, dieselgeneratoren, ups-en, A+B feed, ...). Je betaalt hier in een DC voor de stroom die je verbruikt. De prijs van je oppervlakte is verwaarloosbaar tov je stroomkosten.

Zie ook mijn Barcamp presentatie van enkele weken terug: http://www.bluemonday.be/entry/81/barcamp_presentation_ecoawareness

Vincent, 17 oktober 2006 1:55 pm

Wat er aan de hand is, is duidelijk. De DC's zijn berekend op 4U kasten die een half ampere gebruikten. Tegenwoordig zitten er echte stroomvreters in 1U waarmee een compleet rack veel meer stroom verbruikt. Daar zijn de UPS-en niet op berekend. De DC uitbaters zijn te beroerd om flink te investeren in nieuwe UPS-en, mede omdat ze dan de prijzen moeten laten stijgen. En stroomprijzen doen stijgen, dat kan niet meer omdat ze dat kunstje al hebben gedaan...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.