Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Britse ISP doet test met Carrier Grade NAT als IPv6-alternatief

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 17 januari 2013 12:00 uur

677__275x300_plusnet_ukEen kat in het nauw maakt rare sprongen. Het gezegde kon wel eens van toepassing zijn op de Britse ISP’s nu de implementatie van IPv6 daar ernstige vertraging oploopt en de 6UK zichzelf al heeft opgeheven. PlusNet, een volle dochter van BT, is deze week begonnen met het invoeren van CGNAT – Carrier Grade NAT. Vooralsnog gaat het om testen waarbij verschillende klanten hetzelfde IPv4-adres krijgen.

CGNAT is een techniek die al veel eerder door grote carriers is geprobeerd, waaronder KPN. Dat draaide op niets uit omdat de routers teveel storingen gaven. Saillant detail in het geval PlusNet is dat moeder BT nog over meer dan voldoende IPv4-blokken beschikt en geenszins van plan is om CGNAT te implementeren op hun netwerk. Desondanks gaat PlusNet dus toch testen met de omstreden technologie.

Huishouden

PlusNet stelt dat het eigenlijk geen andere keus heeft. In de Britse pers stelt de provider dat CGNAT niet anders werkt dan het delen van een IP-adres binnen een huishouden, iets dat immers op grote schaal gebeurt. Omdat de IPv4-adressen opraken, zullen grotere groepen nu IP-adressen met elkaar moeten gaan delen, aldus PlusNet.

Netwerkdeskundigen stellen dat veel applicaties en diensten niet meer bereikbaar zullen zijn. PlusNet begrijpt de commotie niet, al geeft het wel toe dat het onmogelijk alles kan testen. Mark Jackson van het Britse ISPreview.co.uk stelt dat dit wel eens zeer gebruikelijk zou kunnen worden in 2013, zeker bij grote ISP’s en de prijsvechters. En niet alleen in Engeland. “We juichen het zeker niet toe omdat klanten waarschijnlijk hetzelfde blijven betalen als nu, maar wel een slechtere, minder flexibele dienst met minder bandbreedte krijgen.”

Hoge kosten

Erik Huizer van de Taskforce IPv6 is niet verbaasd over de stap van PlusNet. ,,Ze moeten wel omdat ze te laat zijn met IPv6. De taskforce heeft hiervoor gewaarschuwd, al jaren lang, omdat de kosten omhoog gaan en de complexiteit enorm is. Een aantal applicaties zal niet meer werken.  We hebben hier al heel wat keren over gesproken, maar dat zijn vaak bijna religieuze discussies. Feit is nu dat CGNAT niet te vermijden is door de vertraagde invoering van IPv6. Wij hopen wel dat de hoge kosten voor CGNAT de invoering van IPv6 stimuleert.”

Marco, 18 januari 2013 6:54 pm

Hostingbedrijf Hetzner voelt ook al nattigheid en ziet zich gedwongen om haar tarieven voor IPv4 aan te passen. Of, zoals ze zelf schreven:

"...In Europe, the pool of available addresses has already been completely allocated. We shall also not be receiving any further IPv4 addresses from the Regional Internet Registry for Europe, Reseaux IP Europeens (RIPE)....

....For additionally allocated IPv4 addresses and subnets, we are obliged to introduce a new pricing model for both existing and new orders....

...With this measure, we hope to receive any unused single IPs as well as subnets from you..."

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.