Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datahouse sluit Capelle a/d IJssel datacenter per 1 maart 2013

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 23 januari 2013 13:05 uur

DatahouseIn een e-mail die gisteren naar klanten is gestuurd, heeft datacenteroperator Datahouse bekend gemaakt per 1 maart 2013 haar datacenter in Capelle aan den IJssel te zullen sluiten. Binnen iets meer dan een maand moeten alle klanten zelf hun apparatuur verhuizen naar het Datahouse Alphen aan den Rijn. Klanten die losse colocatie afnemen in Capelle aan den IJssel zullen worden verhuisd in de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 januari.

Als reden voor de sluiting geeft Datahouse in de e-mail aan dat het datacenter in Capelle gedateerd is en dat het waarborgen van de kwaliteit van het datacenter significante investeringen zou vergen. In plaats daarvan is door het bedrijf gekozen om zich te richten op de kwaliteit van de andere datacenter in Capelle daarom per 1 maart 2013 te zullen sluiten. Het datacenter heeft een rijke geschiedenis. Vooral toen het datacenter enkele jaren geleden nog van Grafix was, was het berucht vanwege de vele stroomstoringen waar het door werd getroffen.

Volgens Datahouse managing director Salvatore Fiorenza is de sluiting ingegeven op basis van de wens van klanten. Verschillende klanten gaven aan liever niet meer in Capelle te willen staan met hun apparatuur, omdat het verouderd is en het ook geen goede indruk maakte op hun (eind)klanten, die hun apparatuur liever onderbrengen in een ander moderner datacenter.

Om die reden waren volgens Fiorenza al verschillende grote klanten naar het Datahouse datacenter in Alphen aan den Rijn verhuisd. Eind vorig jaar stond al vast dat het datacenter in Capelle zou worden gesloten en vanaf 10 december vorig jaar zijn er al verschillende klanten al dan niet met behulp van Datahouse verhuisd naar Alphen. Ook zijn er een aantal klanten naar datacenters van concullega’s verhuisd. Fiorenza stelt dat waar dat is gewenst klanten worden geholpen bij de verhuizing en absoluut niet aan hun lot worden overgelaten.

De apparatuur van klanten die in het datacenter in Capelle losse colocatie afnemen wordt in de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 januari, amper twee dagen na dat Datahouse heeft aangekondigd het datacenter in Capelle te zullen sluiten. De operatie stond al langere tijd gepland, maar er was iets fout gegaan bij de communicatie. Er werd voor gekozen om de operatie toch door te laten gaan, ondanks de late aankondiging. Achteraf gezien stelt Fiorenza dat het beter was geweest om de operatie uit te stellen. Echter kunnen klanten die niet willen dat hun server(s) morgen worden verhuisd dat aangeven bij Datahouse, waarna er op individuele basis een nieuwe verhuisdatum zal worden bepaald.

Update 15:00 uur: Artikel aangevuld met reactie Datahouse managing director Salvatore Fiorenza.

Alexander, 23 januari 2013 1:17 pm

Zwaar schandalig, als wij servers bij Datahouse hadden gehad dan was ik er volledig opgestapt. 3 jaar terug hebben wij ons hele serverpark in een nacht verhuisd dit kost de nodige mankracht maar ook voorbereidingen. Hier is bij ons enkele maanden voorbereiding in gaan zitten om alles tot in de puntjes uit te werken. Nu legt datahouse haar klanten iets op wat tot grote downtime en problemen kan leiden. Goede reden om nooit klant te worden bij datahouse als ze dit soort dingen denken te kunnen maken.

Martijn, 23 januari 2013 2:01 pm

denk maar niet dat dat de echte reden is. Als het puur vanwege gedateerde datacenters was hoefde het niet zo op stel en sprong. Waarschijnlijk heeft de huurbaas het contract gewoon opgezegd :P

Alexander, 23 januari 2013 2:23 pm

Of willen ze zelf de huurovereenkomst niet verlengen omdat A. de huur in eens veel hoger is of B. omdat het eigenlijk te weinig oplevert.

Rolf, 23 januari 2013 3:19 pm

Datahouse Capelle was volgens de laatste klanten in december 2012 al helemaal gestript. Zelfs de verlichting was weggehaald. Een donkere datavloer. Na dark-fiber dus ook een dark-colo.

Jan Doeal, 23 januari 2013 7:16 pm

Mja, sinds Netrouting weg is uit Alphen a/d Rijn is er natuurlijk wel wat meer plaats :-)
Alhoewel dat het datacenter in Alphen, volgens Fiorenza, moderner zou zijn???
Netrouting is, volgens de laatste berichten, verhuisd naar Spijkenisse, waar ze een eigen datacenter opgestart hebben.
Dus, denk dat de klanten die het niet eens zijn met de strategie van Datahouse daar wel terecht kunnen, is uiteraard proberen waard.

Collegiale groeten.
Jan

Pieter, 24 januari 2013 9:58 am

Er is wel meer aan de hand bij de Datahouse organisatie zou er nog niet voor niets willen staan......

Een dergelijke onbetrouwbare partij die meent op een dergelijke schofterige wijze zijn klanten op de locatie Capelle eruit te moeten schoppen is de naam datacenter niet waard.

Wouter, 24 januari 2013 11:00 am

Ben benieuwd of de klanten dit zomaar pikken. Als ik er apparatuur had staan had ik ze een kort geding aangedaan om te eisen dat er een langere periode zou zijn om fatsoenlijk te kunnen verhuizen. Ik kan me niet voorstellen dat iedereen met meer dan een paar servers dit zomaar pikt.

Jan Doeal, 24 januari 2013 4:01 pm

@Bov

Eventjes ter herinnering... Spijkenisse is sinds vorig jaar wel in andere handen gegaan, van horen zeggen betaalde Datahouse daar ook geen huur meer dus, weer eentje minder.
Spijkenisse is nu van Data Facilities.
http://datafacilities.net
Zo te horen zijn die mannen goed bezig.

Groet
Jan

Andries Louw Wolthuizen, 25 januari 2013 12:13 am

@Jan:

Data Facilities is van Savvas, eigenaar van Netrouting. Spijkenisse is dus inderdaad Netrouting, en andersom.

Wouter, 25 januari 2013 10:44 am

Zit net eens wat te klikken op de website van DataHouse, en zie daar: http://datahouse.nl/n/3/47/afscheid-vestiging-spijkenisse/

"Om ons beter te kunnen concentreren op de nieuwe datacenters in Den Haag en Amersfoort, is besloten het centrum in Spijkenisse te verkopen.

De innovatieslag in het nabijgelegen datacenter van Capelle a/d IJssel betekent dat wij de regio Zuid-Holland uitstekend gedekt hebben. Het datacenter in Spijkenisse is in goede harmonie overgedragen aan de nieuwe exploitant Data Facilities."

Dat was op 11 oktober 2012, een goede 3 maanden geleden. En hierboven lezen we:

"Eind vorig jaar stond al vast dat het datacenter in Capelle zou worden gesloten en vanaf 10 december vorig jaar zijn er al verschillende klanten al dan niet met behulp van Datahouse verhuisd naar Alphen."

Op 11 oktober spreken ze dus nog een "innovatieslag" gemaakt in Capelle, en twee maanden later is het oude meuk?! Iets klopt hier niet...

Peter, 28 januari 2013 5:27 pm

Het is stil aan de overkant. Nergens bericht van 1u colo klanten, zijn er geen 1u colo klanten? En vooral, geen bericht van Datahouse en co. Veelzeggend. Ga er maar van uit dat het hele Grafix/Datahouse bootje in 1 x gaat zinken?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.