Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Is budget webhosting ook managed hosting? (column)

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 24 januari 2013 14:10 uur

Managed ServicesManaged hosting is enorm in opkomst, iedereen die doet het tegenwoordig. Dat roept bij mij de vraag op wat managed hosting nou precies is? Wat een unmanaged dedicated server is, dat mag wel duidelijk zijn. Daarbij krijg je van je hoster de exclusieve beschikking over een (fysieke) server en hoe je het ding softwarematig inricht en hoe je hem beheert, dat moet je zelf weten, zolang als je er maar geen hinder door veroorzaakt voor anderen. Enkel wanneer de hardware het laat afweten, alleen dan is de hoster gehouden voor de klant in actie te komen en het probleem op te lossen.

Aan de andere kant is managed hosting een stuk minder goed te vatten. De rol van de hoster wordt pro-actiever, maar wat gaat die hoster dan precies doen? Dat wordt dan meestal vastgelegd in een service level agreement oftewel een SLA. In dit document staat wat de hoster wel en niet voor de klant doet en meestal ook de gevolgen van wanneer de hoster het laat afweten.

De vraag is alleen wanneer hetgeen de hoster doet aan te duiden is als managed hosting. Is het voldoende als de hoster automatisch zodra er een nieuwe update van de software waar de server op draait installeert? Of kan er pas over managed hosting worden gesproken op het moment dat de hoster 24/7 de server van de klant monitort en pro-actief met het beheer van de server van de klant bezig is?

Ook kan de vraag worden gesteld of managed hosting überhaupt wel iets met servers te maken heeft of dat het alleen over service gaat. Is het voor managed hosting noodzakelijk dat de klant een of meerdere eigen servers heeft of is het bieden van een platform dat door de hoster wordt beheerd (cloud) en waar de klant verder geen omkijken heeft naar het onderliggende beheer ook als managed hosting aan te merken?

Als dat laatste het geval is, dan zou een shared webhostingpakket van enkele euro’s per maand bij een budgethoster ook aan te merken zijn als managed hosting. Of zou de betrouwbaarheid van de hostingdienst die wordt afgenomen ook een bepalende factor moeten zijn, om hosting als managed hosting te kunnen aanmerken?

Of speelt wellicht de capaciteit die je afneemt bij de hoster een rol, is een shared webhostingpakket simpelweg te klein om aan te merken als managed hosting. Moet er wellicht een bepaalde mate van service worden verleend of is het noodzakelijk bij managed hosting dat er bepaalde minimum garanties worden afgegeven door de hoster?

Het is volgens mij lastig om een sluitende definitie te geven van managed hosting. Ik denk dat managed hosting niet zozeer technisch, maar vooral een bepaalde insteek en filosofie is. Bij servers zal managed hosting natuurlijk betekenen dat de hoster het technische beheer (deels) voor zijn rekening zal nemen, maar als het gaat om platformen gaat het er vooral om dat de klant wordt ontzorgt en zich niet bezig hoeft te houden met de infrastructuur van de hostingoplossing die hij afneemt.

ISPam.nl Job board

Ludo, 27 januari 2013 6:57 pm

Veel vragen, weinig antwoorden :-). Wellicht helpt de volgende suggestie: Managed hosting is een door een hoster aangeboden dienst waarmee een of meerdere applicaties voor een klant bereikbaar en veilig gehouden wordt, conform een overeengekomen SLA. Dit kan omvatten het ter beschikking stellen van IaaS/PaaS (cloud capaciteit), met hierbij minimaal twee van de volgende aanvullende diensten zoals proactieve monitoring, back-ups, het patchen van het OS en standaard applicaties (MySQL, PHP, Tomcat etc.), aanvullende beveiliging (firewall, AV, IPS/IDS, anti-dDos, hardening, pentests) en het leveren van software licenties in een service provider model ('rented').

Het kan geleverd worden op cloud capaciteit van de managed hoster, of op hardware van de klant, zowel in het datacenter van de hoster als op afstand in een datacenter van een andere cloud provider (dan kan je beter van managed services spreken). Een kenmerk van managed hosting is verder dat diensten zelden op shared services (zoals traditionele webhosting) zijn gebaseerd en dat er van tevoren met de klant vaak een design van de te realiseren omgeving wordt gemaakt en een configuratie- en migratieplan. Managed hosting heeft een grote component maatwerk in zich, gebaseerd op meerdere standaard diensten.

Een tussenvariant van shared hosting en managed hosting is SaaS, waarbij wel van een gedeelde dienst gebruik wordt gemaakt en er een SLA op wordt gegeven, maar de gebruiker weinig tot geen enkele invloed heeft op het te gebruiken platform of de gekozen soft/hardware combinatie.

Maar ik laat me graag overtuigen door argumenten van anderen mocht ik er geheel of gedeeltelijk naast zitten!

Randy, 28 januari 2013 11:33 am

"Is budget webhosting ook managed hosting?"

Ludo: "Managed hosting is een door een hoster aangeboden dienst waarmee een of meerdere applicaties voor een klant bereikbaar en veilig gehouden wordt (...) met hierbij minimaal twee van de volgende aanvullende diensten zoals proactieve monitoring, back-ups, het patchen van het OS en standaard applicaties (MySQL, PHP, Tomcat etc.), aanvullende beveiliging"

Volgens die redenatie is budget webhosting managed, namelijk:
- Een hoster stelt een platform beschikbaar;
- Hij zal ongetwijfeld back-ups maken (met de insteek recovery);
- Er zal ongetwijfeld een (lokale) firewall draaien;
- Zaken als de LAMP stack en het OS zullen ongetwijfeld geupdate worden.

Ludo, 28 januari 2013 12:31 pm

Randy: grootste verschil lijkt me duidelijk, bij managed hosting wordt er niet geprobeerd zoveel mogelijk klanten op 1 server te draaien, juist niet. Vandaar ook onder andere het prijsverschil :-)

Maar ook shared webhosting heeft een managed component in zich. Dat is een vereiste van de dienst, maar in zo'n geval is het wel "You can have any color as long as it's black". Niks mis mee natuurlijk.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!