Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloud blijkt broeinest van illegale software

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 29 januari 2013 08:04 uur

laptop-softwareCloudproviders blijken ook heel wat illegale software aan te bieden. Bedrijven die hun IT uitbesteden, doen er verstandig aan om de licenties te controleren.

Dat blijkt uit het jaarrapport van de Business Software Alliance (BSA). Volgens de BSA is vooral het gebruik van illegale software in de groothandel en bij designbureaus erg hoog. In beide sectoren stelde de BSA vast dat 13 procent van de bedrijven ongelicentieerde software gebruikte. De IT-sector kwam uit op 7 procent.

“Het grootste deel van de bedrijven die we in 2012 bezochten, had de IT ondergebracht in de cloud. Dat geeft aan dat zelfs in de cloud waakzaamheid geboden is”, zegt Julian Swan, Director of Compliance Marketing bij BSA EMEA.

“Bedrijven gebruiken illegale software vaak onopzettelijk. Het is echter cruciaal dat ze hun licenties goed controleren om kostbare consequenties te vermijden”, aldus Swan.

Aansprakelijkheid
Exacte cijfers over de hoeveelheid aan illegale software in de cloud, ontbreken nog volgens een woordvoerster van de BSA. “Softwarelicenties in de cloud is een tamelijk nieuw onderzoeksveld voor de BSA”, zo laat ze desgevraagd weten.

Omdat er verschillende vormen van cloud computing zijn, verschilt ook de aansprakelijkheid per situatie, aldus de woordvoerster tegenover ISPam.nl. “Algemeen gezien is een eindgebruiker altijd aansprakelijk voor de gebruikerslicenties van de software die deze gebruikt en de cloudprovider voor het beschikken over een licentie die zegt dat hij toegang kan geven tot software aan zijn klanten. Dus beiden kunnen aansprakelijk zijn voor ongelicentieerd gebruik van software.”

De meest gehoorde excuses van bedrijven in 2012 voor illegaal softwaregebruik zijn geen focus op licenties, de outsourcingpartner had niet verteld dat licenties nodig waren, of licenties zijn te complex.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.