Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Marktvoorspellingen: iets met mosterd en maaltijd

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 29 januari 2013 12:02 uur

2013trendispam225150Zo grofweg tussen begin december en eind januari komen alle analisten met hun visie op de markt voor het komende jaar. Helaas bestaat de gemiddelde visie vooral uit het op elkaar vegen van clichés. Zaken die iedereen die een krant leest of de vakmedia een beetje volgt, prima zelf kan verzinnen. Mooi voorbeeld is het lijstje van IDC. Zij publiceerden vandaag hun top tien marktvoorspellingen voor 2013.


Op numero uno: IT-uitgaven zullen verminderen, maar gestimuleerd worden door verdergaande ontwikkelingen in mobiliteit. Natuurlijk geeft IDC daar een toelichting op:  “Ondanks de krimp van de Nederlandse en Belgische economie zullen de IT-uitgaven toenemen met 1,5%, resulterend in een totale IT-uitgave van 31,6 miljard euro in Nederland. Naast het feit dat de IT-uitgaven groeien, is het interessant om te constateren dat het soort investeringen drastisch aan het veranderen is. De groeiende impact van tablets, smartphones en cloud-oplossingen op huidige producten en diensten is duidelijk zichtbaar en is dan ook de reden waarom de IT-markt in z’n geheel nog groeit.”

Crisismodus
O shock. Bedrijven gaan minder aan IT uitgeven. Tenzij je sinds 2009 onder een steen hebt gelegen, is dat geen verrassing. Lees een krant en je weet dat Nederland in crisismodus draait. Terecht of onterecht, daar laat ik mij niet over uit. Dat bedrijven bang zijn om te investeren, is ook geen nieuws. Bedrijven doen het hoognodige. En dat kan ook zijn uit hoognodige besparingen. Door bijvoorbeeld IT-systemen richting de cloud te schuiven. Ook die trend is al een flinke tijd zichtbaar. Kijk eens uit het raam en tel op een willekeurige dag het aantal mensen dat totaal verdiept is in een smartphone. Ja. IT wordt mobiel. Is mobiel.

Maar wat moet een hoster daar mee? Kan hij iets met die informatie? Jazekers. Hij kan anticiperen op toenemende vraag uit de cloud. Ervoor zorgen dat zijn infrastructuur geschikt is voor hosten van ‘apps’. Maar als een hoster daar pas aan gaat denken als bureaus als IDC hun marktvoorspellingen publiceren, is hij grandioos te laat. Iets met mosterd en maaltijd. Ondernemen is vooruit zien. Heel ver vooruit zien. Ook in de internetbranche. De smoes dat ontwikkelingen zo snel gaan, dat je eigenlijk nauwelijks kunt vooruitkijken, is kul. Het wordt cloud. Het worden apps. Het wordt duurzaam. Dataverkeer zal fenomenaal toenemen. En we delen alles via social media. Want de eindgebruiker bepaalt. IDC voorspelt niets nieuws op geen van deze terreinen.

Partneren
Deze dan: “De Nederlandse en Belgische services-markt (consulting, outsourcing en support), gekenmerkt door vele zelfstandigen en een groot aantal aanbieders, zal ook in 2013 geen significante groei tonen. De markt is op zoek naar een structureel antwoord op het ‘derde platform’, ontwikkelingen met andere wensen van gebruikers, alternatieve businessmodellen en een veranderende wijze van het in rekening brengen van kosten. Directies van bedrijven zoals Atos, Capgemini, KPN en Ordina zullen alle zeilen moeten bijzetten om te kunnen overleven door bijvoorbeeld slim te partneren en hun portfolio van diensten te veranderen.”

Op ISPam.nl staan al regelmatig verhalen over de opkomst van pure infraproviders en datacenters die ten opzichte van de klassieke service providers grote stappen maken. Ook die ontwikkeling is al een tijdje gaande. De grote integrators ervaren aan de levende lijve dat bedrijven als Equinix, Terramark en Previder ernstig aan de weg timmeren. Een aantal van die bedrijven hebben de handen al ineen geslagen met de integrators, waarbij deze laatsten echt weer gaan doen waar ze ooit groot in zijn worden: system integration, waarbij het niet strikt noodzakelijk is om een eigen datacenter te hebben.

Analistenrapporten: mooi dat bedrijven als IDC het zo nu en dan op een rijtje zetten. Maar: houd vooral zelf ogen en oren open. Kom en kijk naar buiten met een brede blik. Zie wat er gebeurt. Anticipeer. Onderneem. Dan zijn die rapporten standaard mosterd.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.