Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgacom neemt Kyoto-wielen in gebruik voor nieuw Brussels datacenter

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 8 februari 2013 08:03 uur

kyotowiel_belgacom_parBelgische telecom- en internetprovider Belgacom heeft deze week een gloednieuw datacenter in gebruik genomen in Brussel. Bijzonder aspect aan dit nieuwe center is het gebruik van twee Kyoto-wielen om de koeling te verzorgen. Het Kyoto-wiel is al jaren een onderwerp in de bouw van nieuwe datacenters. Bij het gebruik van een Kyoto-wiel wordt warme lucht door een draaiend wiel gepompt. De opgewarmde kant van het wiel draait en wordt in een andere ruimte gekoeld met buitenlucht.

Hoewel koelen met buitenlucht inmiddels gemeengoed is, geldt dat niet voor de implementatie van Kyoto-wielen. Veel gehoord argument tegen dergelijke wielen is het geluidsniveau. Dat ervoer KPN vorig jaar bijvoorbeeld toen het de gemeente Amsterdam voorstelde een van de hoofdstedelijke datacenters te voorzien van een Kyoto-wiel.

Belgacom gebruikt in haar nieuwe centrum twee wielen met een diameter van elk zes meter. De twee wielen kunnen het volledige datacenter van 2.250 vierkante meter koelen, mits de buitentemperatuur onder de 18 graden ligt. Wordt het warmer, dan springt traditionele koeling bij. Volgens Belgacom betekent dit dat het datacenter het grootste deel van het jaar met de Kyoto-wielen gekoeld kan worden, gezien het Belgische klimaat.  Het bedrijf bereikt daarmee wel een energiereductie van 60 procent ten opzichte van traditionele koeling.

kyotowiel_belgacom_draai_par

Een van de Kyotowielen in het nieuwe datacenter van Belgacom (foto ZDNet.be)

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.