Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Capaciteit Internet backbone groeit sneller dan verbruik

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 4 september 2008 08:08 uur

De laatste dagen kennen we allemaal de verhalen in de media over de orkaan in New Orleans en de zwakte van de dijken. Ook het videostreaming en het P2P protocol duikt weer op in de berichtgeving op diverse sites. Maar hoe staat het eigenlijk met de backbone van het Internet? Onderzoekbureau Telegeography monitort wereldwijd de backbone en bracht onlangs een rapport uit.

Het rapport beslaat de periode van midden 2007 tot midden 2008. Hieruit blijkt dat de gemiddelde groei van het Internet is afgenomen tot 53% ten opzichte van 61% in het voorgaande jaar. Enkel tussen de VS en Latijns Amerika is een grote groei waar te nemen met een waarde van 112%. Ter vergelijking: Het verkeer tussen de verschillende grote Amerikaanse steden steeg met ongeveer een kleine 50%.

Een opvallend verschijnsel is dat de wereldwijde backbone capaciteit – gemiddeld gezien – voor het tweede opvolgende jaar sneller groeit dan het verkeer wat eroverheen gaat. Het gemiddelde verbruik lag in de meetperiode op 29%, een daling van 2% met het voorgaande jaar. Met gemiddelde waarden kun je echter geen capaciteit plannen. De cijfers van de piekwaarden tonen echter ook een daling: van 44% naar 43%.

Telegeography constateert dat de groei van het aantal breedbandaansluitingen sinds 2001 al aan het afnemen is. De bandbreedteconsumptie per aansluiting stijgt echter ieder jaar. “Traffic groei wordt aangewakkerd door de vraag van de consument voor video, geleverd via webbrowsers, peer-to-peer-diensten, of streaming-protocollen”, aldus directeur Alan Mauldin. In Europa hoeven we ons voorlopig echter geen zorgen te maken. Er is capaciteit voldoende beschikbaar in de backbone binnen ons continent en naar de VS, waar toch vrijwel al het verkeer vandaan komt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.