Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

PCextreme gaat Raspberry Pi gratis hosten

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 februari 2013 08:04 uur

800px-RaspberryPiPCextreme heeft de Raspberry Pi ontdekt. Sinds kort biedt de hoster de mogelijkheid voor colocatie van de Raspberry Pi in het PCextreme datacenter in Amsterdam. Gratis. Het enige dat het bedrijf ervoor terug wil, is ‘exposure’ op social media en fora.

Het idee is overigens niet nieuw. Het was al een tijdje mogelijk om een Raspberry Pi gratis in een datacenter onder te brengen. Het Oostenrijkse Edis in Graz biedt de dienst internationaal aan sinds mei van vorig jaar. De gebruiker stuurt een Raspberry Pi naar het datacenter inclusief een drager waarop het OS staat. De Raspberry Pi wordt vervolgens gehost in het datacenter. De gebruiker krijgt bij Edis een statisch IPv4-adres, een /112 Ipv6-adres, 100GB bandbreedte per maand en 100Mbit uplink.


Het Australische Network Presence heeft in het Equinix-datacenter in Sydney speciaal voor de Raspberry’s een aantal racks gehuurd. Daar hoeft de klant geen eigen OS aan te leveren: het bedrijf draait standaard Debian 6. Verder gelden ongeveer dezelfde voorwaarden als bij Edis. En ook dit bedrijf biedt de dienst gratis aan, ondanks het feit dat de racks van Equinix niet gratis zijn.

Het aanbod van Edis en Network Presence is vergelijkbaar met de dienst die PCextreme nu aanbiedt, zij het dat de klant van PCextreme 500GB aan traffic mag verstoken. Daarvoor moet de klant de Raspberry Pi opsturen, samen met een SD-kaartje waarop een bootable OS staat. Je kunt een eigen Raspberry sturen of er een van PCextreme kopen. Dat laatste is vanzelfsprekend niet gratis, maar kost eenmalig 52,50 euro.

Grote vraag is natuurlijk: waarom? Op de website heeft PCextreme hier een aparte pagina aan gewijd. Antwoord: uit ideologische overwegingen. “Net als vele anderen steunen wij het initiatief van de Raspberry Pi foundation om digitale ontwikkeling te stimuleren, zodat iedereen de kans en motivatie krijgt om bezig te zijn met het bedenken en implementeren van toffe dingen. Daarnaast zijn we benieuwd wat energiezuinige devices als de Raspberry Pi, nu en in de toekomst, voor een professionele hosting omgeving kunnen betekenen.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.