Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

PCextreme gaat Raspberry Pi gratis hosten

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 februari 2013 08:04 uur

800px-RaspberryPiPCextreme heeft de Raspberry Pi ontdekt. Sinds kort biedt de hoster de mogelijkheid voor colocatie van de Raspberry Pi in het PCextreme datacenter in Amsterdam. Gratis. Het enige dat het bedrijf ervoor terug wil, is ‘exposure’ op social media en fora.

Het idee is overigens niet nieuw. Het was al een tijdje mogelijk om een Raspberry Pi gratis in een datacenter onder te brengen. Het Oostenrijkse Edis in Graz biedt de dienst internationaal aan sinds mei van vorig jaar. De gebruiker stuurt een Raspberry Pi naar het datacenter inclusief een drager waarop het OS staat. De Raspberry Pi wordt vervolgens gehost in het datacenter. De gebruiker krijgt bij Edis een statisch IPv4-adres, een /112 Ipv6-adres, 100GB bandbreedte per maand en 100Mbit uplink.


Het Australische Network Presence heeft in het Equinix-datacenter in Sydney speciaal voor de Raspberry’s een aantal racks gehuurd. Daar hoeft de klant geen eigen OS aan te leveren: het bedrijf draait standaard Debian 6. Verder gelden ongeveer dezelfde voorwaarden als bij Edis. En ook dit bedrijf biedt de dienst gratis aan, ondanks het feit dat de racks van Equinix niet gratis zijn.

Het aanbod van Edis en Network Presence is vergelijkbaar met de dienst die PCextreme nu aanbiedt, zij het dat de klant van PCextreme 500GB aan traffic mag verstoken. Daarvoor moet de klant de Raspberry Pi opsturen, samen met een SD-kaartje waarop een bootable OS staat. Je kunt een eigen Raspberry sturen of er een van PCextreme kopen. Dat laatste is vanzelfsprekend niet gratis, maar kost eenmalig 52,50 euro.

Grote vraag is natuurlijk: waarom? Op de website heeft PCextreme hier een aparte pagina aan gewijd. Antwoord: uit ideologische overwegingen. “Net als vele anderen steunen wij het initiatief van de Raspberry Pi foundation om digitale ontwikkeling te stimuleren, zodat iedereen de kans en motivatie krijgt om bezig te zijn met het bedenken en implementeren van toffe dingen. Daarnaast zijn we benieuwd wat energiezuinige devices als de Raspberry Pi, nu en in de toekomst, voor een professionele hosting omgeving kunnen betekenen.”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...