Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Marktaandeel VMware nog ijzersterk?

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 12 maart 2013 08:03 uur

vmwareHet marktaandeel van VMware is nog altijd groot. Van een opmars van virtualisatiesoftware van andere aanbieders als Microsoft en Citrix lijkt nog weinig sprake. Of toch niet?

Dat beeld schetst in ieder geval Telindus-ISIT na ondervraging van 214 Nederlandse IT-professionals tijdens de laatste editie van het evenement Storage Expo. De resultaten van het onderzoek zijn eind vorige week gepubliceerd.

Volgens Telindus blijkt dat VMware met 83 procent nog altijd het favoriete platform is voor servervirtualisatie. Microsoft Hyper-V en Citrix XenServer volgen met respectievelijk 9 en 8 procent.

“We zien wel langzaamaan wat meer acceptatie van alternatieve hypervisors voor met name test- en development-omgevingen”, vertelt Harm de Haan, manager Consultancy bij Telindus-ISIT. “Dit zien we ook terugkomen in de management tooling bij de leveranciers: ondersteuning van een hybride virtualisatie-omgeving. Uit de cijfers van dit onderzoek blijkt dat er ook wat de markt betreft nog wel degelijk verschillen zijn tussen beide oplossingen.”

Twijfels
Toch zet Ruud Alaerds van Keala Consultancy zijn vraagtekens bij het onderzoek. “Als ik kijk naar hoe dominant VMware hier wordt afgeschilderd, dan heb ik mijn twijfels”, zo reageert hij tegenover ISPam.nl.

“Onze marktbrede onderzoeken tonen aan dat de ‘anderen’ echt wel een duidelijk marktaandeel hebben in Nederland. Daarbij komt dat met name Microsoft de afgelopen jaren veel terrein wint op VMware”, aldus Alaerds.

Het onderzoek van Telindus-ISIT is onafhankelijk en niet in opdracht van VMware uitgevoerd en bedoeld om een beeld van de markt te krijgen, zo vertelt een woordvoerster.

Tonnie, 12 maart 2013 9:13 am

Als ze dit bij ons zouden vragen, ja wij gebruiken nog vmware, maar het word afgebouwd en gaat uiteindelijk verdwijnen in het voordeel van Hyper-V, daar kan je de conclusie uit trekken dat wij vmware gebruiken, wat je er voor de rest mee doet is dan verder de vraag natuurlijk.

Jeroen, 16 maart 2013 6:33 pm

Hyper-V is eigenlijk pas sinds versie 3.0 (windows 2012) een enigszins volwaardige concurrent voor VMware en daarbij winnen ze het voornamelijk op prijs en minder op technologie.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.