Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Sun en Belgacom ontwikkelen datacentrum zonder actieve koeling

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 september 2008 08:03 uur

Het energieverbruik van servers is de afgelopen jaren enorm toegenomen en de hoeveelheid energie die nodig is om die servers te koelen is evenredig toegenomen. Gezien de kosten voor koeling daardoor de pan uit dreigen te rijzen komt er telkens meer interesse voor “free cooling”, ondanks telkens meer innovatie met “free cooling”, zijn datacentra tot nu toe nog steeds tenminste gedurende de warme maande aangewezen op actieve koeling.

Sun Microsystems en Belgacom hebben nu een proof-of-concept datacentrum ontwikkeld dat volledig zonder actieve koeling kan functioneren en enkel gebruik maakt van “Free Air Cooling”. Sun en Belgacom hebben bij het bij het Sun Solution Center in Linlithgow (Scotland) een mini-datacentrum ontwikkeld in vrachtwagen. In het datacentrum staan 2 racks gevuld met servers en netwerk-apparatuur van SUN en Cisco. De koeling wordt verzorgt door koude lucht, gefilterd, naar binnen te blazen en de warme lucht weer af te zuigen en naar buiten te blazen.

In het proof-of-concept datacentrum staat de volgende apparatuur:

  • Rack 1: 14 x Netra X4100 server met 2 dual core 2.2 GHz AMD cpu’s en 8 GB geheugen
  • Rack 2: 14 x Netra T2000 server met 1 eight-core UltraSPARC T1 cpu 8 GB geheugen
  • Beide racks hebben twee STK 6140 storage trays met beide 2 TB aan harddisks en een Cisco 48 poort C4948 Gb Ethernet switch.

De resultaten mogen oprecht spectaculair worden genoemd, de PUE (power usage effectiveness) van het datacentrum is 1.06, dat er versimpeld op neer komt dat op elke Watt die servers verbruiken er maar 0.06 Watt aan energie wordt verspild. Wel moet daarbij worden opgemerkt dat het datacentrum geen UPS-systeem heeft.

Er zitten echter wel een aantal haken en ogen aan het concept. De lucht die gebruikt wordt om te koelen is de buitenlucht, dat betekent dat de servers en netwerk-apparatuur hogere temperaturen aan moeten kunnen. Daarom is het noodzakelijk op apparatuur te gebruiken die voldoet aan ETSI-standaard ETSI EN 300 019-1-3 V2.2.2 (2004-07) class 3.1. Deze schrijft voor dat servers 10 procent van de tijd boven de 35 graden Celsius moeten kunnen functioneren.

Meer informatie over het proof of concept datacentrum van Sun en Belgacom is hier te vinden.

De bouw van het proof-of-concept Full Free Air Cooling datacentrum:
Foto: Sun Microsystems.

ISPam.nl Job board

Koos de Heer, 8 september 2008 10:29 am

Wat ik eigenlijk niet snap is dat er niets wordt gedaan met hergebruik van deze energie. Warmte is immers energie. En waar hebben we steeds meer behoefte aan? Juist, energie! Waar blijft de slimmerik die dit aan elkaar koppelt en hier iets mee doet?
En iets heel anders: Ook dit artikel zou taalkundig wel een beetje opgepoetst mogen worden. Ik heb nog geen foutloos artikel op deze lijst gezien. Al die kleine foutjes bij elkaar lezen toch niet echt lekker.
Koos de Heer

Marco, 8 september 2008 12:19 pm

Koos, goed punt. Is mij ook nog niet geheel duidelijk.
Wat ik echter wel weet; er zit te weinig druk achter de warmte om dit goed te kunnen gebruiken. Ook voor bijv. ondersteuning van een CV installatie is de warmte te laag.

Daarbij heeft een aircokast op de datavloer ook voldoende warmte nodig om goed te kunnen functioneren. Daar geldt een beetje; hoe meer hoe beter. Maw. een dergelijke kast gaat steeds economischer en efficienter draaien naarmate hij meer te doen heeft.

Een betere oplossing lijkt mij om de warmte die van de fans van de airco's op het dak (koudwaterchillers) komt op te vangen. Dit zijn meestal een groot aantal fans waar behoorlijke warmte vanaf komt. Hier staat immers meer druk achter en kan dmv. een duct doorgevoerd worden naar een andere installatie.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Nieuwe nummer 1 in de HostingReview.nl Top 100
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

18 hosting en datacentertweets: Zonnepanelen, nieuwe koelmachine, 8 jarig bestaan, taart en events
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De jaarcijfers bekeken: EvoSwitch Nederland
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...