Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon heer en meester op de wereldwijde cloudmarkt

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 14 maart 2013 13:00 uur

AmazonAls het gaat om Infrastructure-as-a-Service, dan is er maar één speler die er echt toe doet en dat is Amazon. Volgens statistieken van TeleGeography zou Amazon een marktaandeel van maar liefst 36% hebben op de wereldwijde IaaS-cloudmarkt. Ook waar het gaat om PaaS is Amazon bijna net zo groot als marktleider Salesforce die een 19% marktaandeel heeft en ook op het gebied van CDN/ADN-diensten doet Amazon met een keurig marktaandeel van 7% het niet slecht.

Vooral als er wordt gekeken naar het marktaandeel op de IaaS-markt dan toont Amazon zich heer en meester. IBM en British Telecom, respectievelijk de nummers twee en drie op de IaaS-markt komen niet verder dan een schamele 5% marktaandeel, waarmee Amazon op het gebied van IaaS ruim zeven keer groter is dan zijn ‘grootste’ concurrenten. Op de PaaS-markt is er meer balans, daar is Salesforce marktleider met een marktaandeel van 19%, maar wordt daarbij op de hielen gezeten door Amazon en daarna volgt Microsoft al snel met een marktaandeel van 15%. In de CDN-markt is Akamai zeer dominant met een marktaandeel rond de 28% en daarmee heeft het bedrijf een marktaandeel dat bijna twee keer zo groot is dan dat van Level 3, dat de nummer twee is en zelfs vier keer zo groot als Amazon dat het met een marktaandeel van ‘maar’ 7% moet stellen.

Opvallend is dat IaaS en PaaS een enorme groei hebben doorgemaakt in 2012, met een totale omzetstijging van respectievelijk 55% en 57%. Daar staat echter tegenover dat van de totale cloud/hosting hostingmarkt van 12,5 miljard dollar maar 15% van de omzet uitmaakt. De meer volwassen onderdelen van de hostingmarkt, zoals colocatie en managed hosting zijn in 2012 significant minder sterk gegroeid, de totale omzet uit managed hosting wereldwijd steeg met een schamele  6%, de omzet uit colocatie groeide met 13% in ieder geval nog wel met dubbele cijfers.

Cloud infrastructure service markt leaders by segments Q4 2012

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...