Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon heer en meester op de wereldwijde cloudmarkt

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 14 maart 2013 13:00 uur

AmazonAls het gaat om Infrastructure-as-a-Service, dan is er maar één speler die er echt toe doet en dat is Amazon. Volgens statistieken van TeleGeography zou Amazon een marktaandeel van maar liefst 36% hebben op de wereldwijde IaaS-cloudmarkt. Ook waar het gaat om PaaS is Amazon bijna net zo groot als marktleider Salesforce die een 19% marktaandeel heeft en ook op het gebied van CDN/ADN-diensten doet Amazon met een keurig marktaandeel van 7% het niet slecht.

Vooral als er wordt gekeken naar het marktaandeel op de IaaS-markt dan toont Amazon zich heer en meester. IBM en British Telecom, respectievelijk de nummers twee en drie op de IaaS-markt komen niet verder dan een schamele 5% marktaandeel, waarmee Amazon op het gebied van IaaS ruim zeven keer groter is dan zijn ‘grootste’ concurrenten. Op de PaaS-markt is er meer balans, daar is Salesforce marktleider met een marktaandeel van 19%, maar wordt daarbij op de hielen gezeten door Amazon en daarna volgt Microsoft al snel met een marktaandeel van 15%. In de CDN-markt is Akamai zeer dominant met een marktaandeel rond de 28% en daarmee heeft het bedrijf een marktaandeel dat bijna twee keer zo groot is dan dat van Level 3, dat de nummer twee is en zelfs vier keer zo groot als Amazon dat het met een marktaandeel van ‘maar’ 7% moet stellen.

Opvallend is dat IaaS en PaaS een enorme groei hebben doorgemaakt in 2012, met een totale omzetstijging van respectievelijk 55% en 57%. Daar staat echter tegenover dat van de totale cloud/hosting hostingmarkt van 12,5 miljard dollar maar 15% van de omzet uitmaakt. De meer volwassen onderdelen van de hostingmarkt, zoals colocatie en managed hosting zijn in 2012 significant minder sterk gegroeid, de totale omzet uit managed hosting wereldwijd steeg met een schamele  6%, de omzet uit colocatie groeide met 13% in ieder geval nog wel met dubbele cijfers.

Cloud infrastructure service markt leaders by segments Q4 2012

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.