Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Bedrijven bundelen eisen aan public cloudproviders in framework

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 15 maart 2013 08:04 uur

ODCA_logoMet de groei van de cloud en cloudtoepassingen, groeien ook de eisen aan de diverse platformen en de cloudproviders. De Open Data Center Alliance (ODCA), een groep met grote gebruikers van cloudplatformen, stelt dat cloudtoepassingen vooral veel gebruikersvriendelijker moeten worden. Aanbieders van public cloud services moeten hun diensten beter bereikbaar maken voor bedrijven.  De ODCA publiceerde haar forse kritiek afgelopen woensdag in een whitepaper dat tevens als framework dient voor aanvragen bij cloudleveranciers.

De alliantie heeft vooral problemen met de rigide tariefstelling van de diverse diensten. De kritiek is niet mals: de organisatie noemt de tariefstelling zelfs ronduit ouderwets, omdat deze nieuwe diensten doorgaans wel gebruik maken van de traditionele licentieovereenkomsten die worden doorberekend aan de klanten.

Bij de ODCA zijn niet de minste bedrijven aangesloten. Grote ondernemingen als BMW, Deutsche Bank, JP Morgan Chase, T-Systems, maar ook Terremark zijn grote namen binnen de alliantie. Binnen de ODCA bundelen deze multinationals hun krachten om zo hun belangen binnen de cloud gezamenlijk te verdedigen. Hun kritiek geldt echter niet alleen de Amazon’s en Microsofts van deze wereld, maar is gericht op alle public cloud service providers.

De ODCA stelt in het white paper dat het af wil van de traditionele licentiemodellen, waarbij de licentie is gebaseerd op bijvoorbeeld het aantal cpu’s dat een klant gebruikt. Binnen de cloud is dat een ‘waardeloos’ model, aldus ODCA. Volgens voorzitter van ODCA en CIO van BMW Mario Mueller beantwoorden deze modellen niet aan de flexibiliteit  die bedrijven als BMW nodig hebben om te opereren.  Immers, een applicatie kan op het ene moment meer resources gebruiken dan op het volgende moment. Cloudleveranciers zouden hun tarieven en hun diensten veel schaalbaarder moeten maken, aldus Mueller.

Beveiliging
Tot slot eist de ODCA dat de branche databeveiliging serieus gaat nemen. De organisatie heeft daarvoor een eigen Data Security Framework ontwikkeld waarin alle eisen aan security zijn opgenomen. In offerteaanvragen (Requests for Proposals) zal cloudproviders voortaan worden gevraagd om aan te tonen hoe leveranciers omgaan met toegangsrechten op systemen, informatiebeveiliging, certificaten, encryptie, data-integriteit, backup en archivering van data.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.