Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Yourhosting verliest kort geding over handelsnaam Stathosting

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 22 maart 2013 08:01 uur

StarthostingYourhosting heeft een kort geding tegen concurrent Stathosting verloren. Inzet van het geding was het gebruik van de handelsnaam Stathosting, dat volgens Yourhosting wel heel sterk lijkt op de handelnaam Starthosting die het bedrijf zelf voert. De rechter wijst de vordering in zijn vonnis echter af omdat Yourhosting te lang heeft gewacht met het kort geding. Daarnaast heeft Yourhosting niet aannemelijk gemaakt dat het de handelsnaam Starthosting eerder voerde dan Stathosting zijn handelsnaam.

De rechter overweegt dat Yourhosting geen spoedeisend belang bij haar vordering heeft, omdat Yourhosting pas na ruim acht jaar, namelijk sinds april 2004 inbreuk op haar handelsnaamrechten worden gemaakt door de ondernemer achter Stathosting. Om die reden valt volgens de rechter niet in te zien waarom Stathosting de uitkomst van een bodemprocedure die hooguit enkele maanden zou duren kan afwachten.

Daarnaast geeft de voorzieningenrechter ten overvloede aan dat als Yourhosting wel spoedeisend belang zou hebben de vordering ook zou hebben afgewezen. Uit de inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel blijkt namelijk dat Stathosting twee maanden eerder is ingeschreven in het handelsregister dan Yourhosting. De rechter erkent dat een andere onderneming de handelsnaam tot die tijd heeft gedreven, maar nu Yourhosting daarover niks naar voren heeft gebracht, zou de vordering om die reden ook zijn afgewezen.

Eerder
In een reactie tegenover ISPam.nl stelt Yourhosting-directeur Valentijn Borstlap dat de handelsnaam Starthosting al vanaf 2002 is gebruikt door Yourhosting en dat hij daar ook bewijzen van heeft. Zo verwijst Borstlap naar archive.org waar inderdaad te zien is dat in 2002 er al een website van Starthosting was (zie onderstaande screenshot). Deze en andere bewijzen die aantonen dat Yourhosting met Starthosting als handelsnaam wel degelijk al voor 2004 aan het economische verkeer deelnam zijn op een of andere manier niet als bewijs in het kort geding ingebracht.

Ook over de lange tijd die het heeft geduurd totdat er door Yourhosting tegen Stathosting is opgetreden, stelt Borstlap dat er hij enkele jaren geleden ontdekte dat er een concurrent was met een sterk gelijkende naam. Er zijn sindsdien pogingen gedaan om in contact te komen. Daarnaast is er anderhalf jaar geleden een sommatie gestuurd. De reden dat het relatief lang duurde alvorens het kort geding werd gestart, noemt Borstlap de pogingen die eerst zijn gedaan om Stathosting op minnelijke wijze te bewegen om te stoppen met het gebruik van die handelsnaam.

Borstlap stelt daarom dat er hoger beroep zal worden ingesteld tegen het vonnis, waarbij ook de in eerste aanleg niet ingebrachte bewijzen over het feit dat de handelsnaam Starthosting in 2002 al werd gebruikt alsnog zal worden hersteld door deze alsnog in te brengen.

De website van StartHosting in 2002.

Starthosting.nl

 

ISPam.nl Job board

max, 22 maart 2013 9:29 am

LOL!

Yourhosting heeft een kort geding tegen concurrent *Stathosting* verloren.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...