Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Yourhosting verliest kort geding over handelsnaam Stathosting

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 22 maart 2013 08:01 uur

StarthostingYourhosting heeft een kort geding tegen concurrent Stathosting verloren. Inzet van het geding was het gebruik van de handelsnaam Stathosting, dat volgens Yourhosting wel heel sterk lijkt op de handelnaam Starthosting die het bedrijf zelf voert. De rechter wijst de vordering in zijn vonnis echter af omdat Yourhosting te lang heeft gewacht met het kort geding. Daarnaast heeft Yourhosting niet aannemelijk gemaakt dat het de handelsnaam Starthosting eerder voerde dan Stathosting zijn handelsnaam.

De rechter overweegt dat Yourhosting geen spoedeisend belang bij haar vordering heeft, omdat Yourhosting pas na ruim acht jaar, namelijk sinds april 2004 inbreuk op haar handelsnaamrechten worden gemaakt door de ondernemer achter Stathosting. Om die reden valt volgens de rechter niet in te zien waarom Stathosting de uitkomst van een bodemprocedure die hooguit enkele maanden zou duren kan afwachten.

Daarnaast geeft de voorzieningenrechter ten overvloede aan dat als Yourhosting wel spoedeisend belang zou hebben de vordering ook zou hebben afgewezen. Uit de inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel blijkt namelijk dat Stathosting twee maanden eerder is ingeschreven in het handelsregister dan Yourhosting. De rechter erkent dat een andere onderneming de handelsnaam tot die tijd heeft gedreven, maar nu Yourhosting daarover niks naar voren heeft gebracht, zou de vordering om die reden ook zijn afgewezen.

Eerder
In een reactie tegenover ISPam.nl stelt Yourhosting-directeur Valentijn Borstlap dat de handelsnaam Starthosting al vanaf 2002 is gebruikt door Yourhosting en dat hij daar ook bewijzen van heeft. Zo verwijst Borstlap naar archive.org waar inderdaad te zien is dat in 2002 er al een website van Starthosting was (zie onderstaande screenshot). Deze en andere bewijzen die aantonen dat Yourhosting met Starthosting als handelsnaam wel degelijk al voor 2004 aan het economische verkeer deelnam zijn op een of andere manier niet als bewijs in het kort geding ingebracht.

Ook over de lange tijd die het heeft geduurd totdat er door Yourhosting tegen Stathosting is opgetreden, stelt Borstlap dat er hij enkele jaren geleden ontdekte dat er een concurrent was met een sterk gelijkende naam. Er zijn sindsdien pogingen gedaan om in contact te komen. Daarnaast is er anderhalf jaar geleden een sommatie gestuurd. De reden dat het relatief lang duurde alvorens het kort geding werd gestart, noemt Borstlap de pogingen die eerst zijn gedaan om Stathosting op minnelijke wijze te bewegen om te stoppen met het gebruik van die handelsnaam.

Borstlap stelt daarom dat er hoger beroep zal worden ingesteld tegen het vonnis, waarbij ook de in eerste aanleg niet ingebrachte bewijzen over het feit dat de handelsnaam Starthosting in 2002 al werd gebruikt alsnog zal worden hersteld door deze alsnog in te brengen.

De website van StartHosting in 2002.

Starthosting.nl

 

max, 22 maart 2013 9:29 am

LOL!

Yourhosting heeft een kort geding tegen concurrent *Stathosting* verloren.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.