Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloud luidt slag in om goedkope servers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 maart 2013 08:05 uur

cloud-computingDe niet te stuiten opmars van cloudtoepassingen, de groei van de cloud in het algemeen en het succes van cloudproviders luidt een echte prijzenslag in op de servermarkt. De grote hardwarefabrikanten omarmen met volle overtuiging OpenStack. Noodgedwongen, omdat ze bijna niets meer verdienen op uitsluitend hardware. Zo voltrekt zich een kleine revolutie in de IT, dankzij de cloud. Partijen die aanvankelijk in de periferie van die cloud opereerden, gaan nu vol diezelfde cloud in met eigen proposities en concurreren met ’traditionele’ providers in dat segment.

Voor wie het heeft gemist: het jaar 2013 is het jaar van de cloud. Zoals vorig jaar ook al het jaar van de cloud was. Opmerkelijk genoeg begint het nu pas door te dringen tot de echt grote partijen.  In Nederland kwam vorige week het nieuws naar buiten dat Ziggo met een alternatief voor Office 365. Daarmee begeeft de van origine kabelaar zich nu ook op het cloudpad. Immers: Open XChange, dat blijkens het nieuws het product is waarmee Ziggo haar klanten gaat bedienen, is een cloudapplicatie. Met name voor bedrijven die zo langzamerhand ook in de gaten krijgen dat traditionele kantoorautomatisering veel complexer en daarmee duurder is, konden dit soort proposities wel eens erg interessant zijn.

Laten we eerlijk zijn: de cloud werd tot een paar jaar geleden vooral gezien als het volgende kunstje dat wel weer zou overwaaien. Nota bene: ruimte delen met miljoenen anderen – dat was geen verhaal waar je bij bedrijven goed mee scoorde. Dat kon nooit veilig zijn. Totdat het tegendeel bewezen werd en de cloud groeide. Amazon was de eerste grote partij die dat perfect aanvoelde. En hoewel AWS op z’n zachtst gezegd niet vrij is van storingen, is met het succes van AWS wel aangetoond dat de cloud blijft en dat bedrijven serieus moeten overwegen om hun standaardapplicaties niet vanuit die nieuwe, gedeelde omgeving te halen.  Een tekstverwerker is een tekstverwerker. Specifieke, custom-made, kritische bedrijfsapplicaties blijven als legacy keurig op de vertrouwde omgevingen staan. Zie daar:  het IT-businessmodel voor de komende jaren. Hybride cloud.

Geen solide forecast
Hoe gek is het dan dat met name de hardwarefabrikanten zo lang hebben gegokt op het ‘overwaaien’ van de cloud. Datacenterknowledge.com merkte deze week terecht op dat de OEM’s (Original Equipment Manufacturers) pas zeer recent lijken te zijn overtuigd dat ook zij hun businessmodellen moeten gaan aanpassen. Dell, HP en IBM omarmen ineens openlijk OpenStack en gaan openlijk de strijd aan met Amazon, Azure en Google. En ook met minder grote cloudproviders, die minder snel de kolommen van de media zullen halen. Ze kunnen niet anders. Bedrijven die overstag gaan en voor een goed deel van hun ICT op cloudpartijen gaan vertrouwen, kopen geen hardware meer. Cloudproviders kopen die hardware wel, maar willen dat – conform hun eigen businessmodel – extreem schaalbaar, zowel in technologische als financiële zin.  Juist dat laatste brengt weer grote risico’s met zich mee voor OEM’s. Dergelijke levermodellen zijn geen solide ‘forecast’ voor een fabriek waar de printplaten in de kasten worden geschroefd.

Korting
De grote drie kiezen nu eieren voor hun geld en gaan nu zelf als cloudprovider de markt op. Door de grote cloudpartijen zijn  de marges op hardware zo klein geworden, dat het nu meer loont om met eigen proposities op de markt te komen. Hardwarepartijen gaan dus letterlijk concurreren met hun – op dit moment – nog grootste afnemers. Of dat een economisch wijs besluit is, zal de tijd leren. Juist omdat de marges onder druk staan, kelderden de prijzen voor servers enorm in de afgelopen jaren. Echte grote partijen kunnen zelfs tot 70 procent korting krijgen op de catalogusprijzen. Als OEM’s nu met eigen proposities komen, kon dat neerwaartse prijseffect wel eens worden afgeremd. Tenzij de hardwarefabrikanten echt te laat zijn en hun proposities zien mislukken in de markt. Dan zijn de pure cloudproviders wellicht spekkoper. Alsnog.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.