Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aanvallen op banken raken ook hosters

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 11 april 2013 08:01 uur

CyberwarNederland is afgelopen week opgeschrikt door een aantal stevige verstoringen van het bankverkeer. De eerste keer zou sprake zijn geweest van een storing veroorzaakt door ‘gewoon’ technisch falen of domme pech. In de andere gevallen was er aantoonbaar een DDoS-golf die het bankverkeer van onder andere ING en iDeal ontregelde.

De impact van deze hectische week moet niet worden onderschat. Al zijn banken en financiële instellingen niet direct de klantgroep van de meeste ISPam.nl-lezers, wat daar is gebeurd raakt ons allemaal, ook professioneel, omdat de roep vanuit ‘de samenleving’ en de politiek beter voorbereid te zijn op dit soort overlast nu in een versnelling zal raken.

Over de invulling van het begrip ‘voorbereiden op DDoS-aanvallen’ zal nu dan ook wel een discussie losbarsten. Wat daarbij een grote rol zal spelen is het belang van goede communicatie. Klinkt makkelijk, maar we hebben gezien dat het flink tegenviel, naar het zich laat aanzien ging ook dat niet volgens het boekje. Maar wat is ‘het boekje’ en hoe vertaal je dat naar je eigen business?

Het toeval wil dat vorige week, nota bene via een Amerikaans bancaire informatiedienst, werd gewezen op een enquête van Fireeye. Het bedrijf is bezig met het jaarlijks onderzoek om antwoord te krijgen op de vraag “How Organizations Respond to Today’s New Breed of Cyber-Attacks”.

De vragen die daar gesteld worden zijn ook stuk voor stuk relevant voor hosters en andere aanbieders van online diensten. Als je de eerste vragen: welke types network breaches heb je geconstateerd, wat was de schade, bij wie zat die schade, kunt beantwoorden, heb je in ieder geval zicht op je netwerk, jouw deel van de informatieketen.

Vervolgens komt een lastigere vraag: How would you rate the current effectiveness of your incident response program? En daarna: Following security incident detection, what is your organization’s mean time to resolution (een variatie op MTTR)? Als je die vragen kunt beantwoorden en je bent in staat daarover met je klanten te communiceren ben je beduidend beter bezig dan de bank die vorige week aanzienlijke reputatieschade heeft opgelopen.

Hoe en wanneer je daarover met je klant communiceert is iets waar je zelf invulling aan moet geven. Je kunt het opnemen in je SLA’s, al lijkt dat om een aantal redenen minder vanzelfsprekend. Misschien is het geen raar idee de volledige vragenlijst van Fireeye basis te laten zijn van een FAQ op je website.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...