Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

RIPE NCC waarschuwt voor gerechtelijke stappen bij misbruik van database

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 april 2013 08:04 uur

RIPE NCCRIPE NCC gaat gerechtelijke stappen ondernemen tegen bedrijven die misbruik maken van de RIPE-database. De organisatie publiceerde voor het weekend een aankondiging op haar website. RIPE stelt dat er in de afgelopen maanden herhaaldelijk incidenten zijn gemeld over misbruik van de database. Bedrijven die in de database zijn opgenomen worden lastiggevallen met diverse acties, doorgaans direct marketing om diensten te promoten.

Als RIR houdt RIPE NCC een omvangrijke database bij van alle aangesloten bedrijven. Die is online gemakkelijk te raadplegen en wordt blijkbaar regelmatig gebruikt om gegevens van ‘leden’ op te halen om deze vervolgens commerciële aanbiedingen te doen.  Dit is tegen de regels van RIPE in die in de aankondiging dan ook fijntjes wijst op artikel 4.4 van de gebruiksvoorwaarden: gegevens uit de database mogen niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden, specifiek: reclame, direct marketing, marketing research of ‘vergelijkbare activiteiten’.

RIPE NCC gaat bedrijven en instanties die zich schuldig maken aan misbruik eerst rechtstreeks benaderen. Bij herhaaldelijk misbruik zal RIPE gerechtelijke stappen ondernemen.  RIPE benadrukt dat dit ook een herhaalde waarschuwing is. In oktober vorig jaar kwam RIPE voor het eerst naar buiten met publicaties over misbruik van gegevens uit de database.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.