Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rijksoverheid kiest voor housing in datacenters Equinix

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 19 april 2013 08:02 uur

Equinix-Red-and-Black(1)Equinix toont aan dat het loont om goed te kijken  naar tenders die door de overheid in de markt worden gezet. Besteedde de overheid tot voor kort vooral uit aan grote system integrators en outsourcespecialisten, nu lijkt de overheid vooral te willen spreiden onder leveranciers met diverse specialisaties.

Gisteren maakten Rijkswaterstaat (RWS) en de DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) bekend dat een goed deel van haar infrastructuur zal landen in AM2 en AM3 datacenters van Equinix in Amsterdam. Over de volledige omvang zijn geen nadere mededelingen gedaan.

De uitbesteding vindt plaats in het kader van het Programma Consolidatie Datacenters (PDC). Daarbij valt op dat de richtlijnen voor housing in datacenters aanzienlijk zijn aangescherpt. Prijs en kwaliteit – de economisch meest voordelige aanbieding – blijft leidraad in deze moeilijke economische tijden, maar daarnaast kijkt het Rijk nadrukkelijk naar duurzaamheid. Met name AM3 staat te boek als een van de meest duurzame datacenters ter wereld. De Equinix-centers voeren onder meer het ISO5001-certificaat voor energiemanagement. Equinix gaat overigens ook het floormanagement doen voor andere onderdelen van de Rijksoverheid, waaronder het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  (RIVM) en het Centraal Plan Bureau (CPB).

Deze vorm van aanbesteden betekent ook dat housing en beheerdiensten – hosting – nu definitief van elkaar zijn losgekoppeld, hetgeen weer goed nieuws is voor datacenters en colocation-leveranciers die willen inschrijven op overheidsdiensten. Ook deze partijen maken nu kans om in aanbestedingen aanzienlijke kavels te winnen. Gevolg is wel dat er dan nauwer samengewerkt moet worden met beheerpartijen, niet zelden toch de grotere system integrators die vaak ook eigen datacenters hebben.

Koek
Voor de datacenters die de rijksdiensten moeten bergen, is de koek  al zo goed als verdeeld. Alle rijksoverheidsdiensten worden uiteindelijk ondergebracht in vijf datacenters.  KPN bouwt op dit moment het nieuwe DUO-datacenter in Groningen, het datacenter van de Belastingdienst blijft in Apeldoorn. Hiervoor loopt de aanbesteding nog voor een beherende partij. Hetzelfde geldt voor het datacentrum van het Shared Service Center (SSC) in Rijswijk: ook hiervoor loopt nog een traject voor een partij die het centrum wil moderniseren.

Equinix AMS3

Equinix AM3 (Amsterdam Science Park)

 

Michel, 20 april 2013 11:39 am

Zit je dan met je GOVNOC ;)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.