Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CloudVPS lanceert serieuze concurrentie voor Amazon S3

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 april 2013 08:04 uur

Logo_CloudVPS_RGB_diapHet alternatief voor Amazon S3: stevige woorden en dito ambitie, maar Lennard Zwart staat er 100 procent achter. Vorige week lanceerde CloudVPS haar Object Store: op OpenStack gebaseerde cloud storage-oplossing. Volgens de Rotterdamse cloudhoster biedt de nieuwe propositie een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van het alom bekende S3.


“We zagen al een tijdje dat er steeds meer geclusterde opstellingen werden afgenomen: niet alles meer op een enkele server, maar clusters waarbij de applicatie wordt gedistribueerd vanuit  een aparte applicatieserver en een database”, vertelt Zwart. “Zo’n opstelling kent doorgaans ook een aparte fileserver waarop objecten worden geparkeerd die net te groot zijn voor een database, denk bijvoorbeeld aan images en andere mediabestanden. Vervolgens zagen we met de opkomst van Amazon S3 dat een object store een veel betere oplossing was dan een fileserver. Een object store zorgt zelf voor redundantie, er is geen complexe architectuur nodig voor voor geclusterde fileservers en je betaalt naar gebruik.”

API
Echter, naast Amazon S3 was er een hele tijd niets. Probleem was vooral het feit dat een nieuwe partij een eigen, breed ondersteunde, API in de markt moet zetten en dat was tot voor kort niet realistisch, stelt Zwart. “OpenStack geeft ons het handvat om wel zo’n API aan te bieden aangezien de OpenStack- API door de markt breed wordt ondersteund. Alle grote partijen duiken nu op OpenStack, zelfs bedrijven die eigenlijk helemaal geen belang hebben bij een open cloud platform moeten mee. Neem Microsoft of VMware bijvoorbeeld. Het grote voordeel van OpenStack is dat het open source is en dat je dus als gebruiker niet aan één partij vastzit.”

Er zijn meer voordelen ten opzichte van S3. Om te beginnen natuurlijk de prijs. S3 is duur omdat de tarieven voor traffic hoog zijn. Hier is wat aan gedaan. De CloudVPS Object Store onderscheidt zich bovenal op het gebied van privacy. Zwart: “We krijgen nu al heel veel aanvragen van partijen die de stap naar cloud willen zetten, maar hun data niet onder de Patriot Act willen laten vallen en daarom geen zaken willen doen met Amerikaanse partijen zoals Amazon. Die beperking hebben wij niet: onze dienst valt niet onder de Patriot Act en is daarmee een veilige plek voor privacygevoelige data zoals persoonsgegevens.”

Gat
Uiteindelijk gaat CloudVPS helemaal over naar OpenStack. “We willen allereerst een open platform zijn voor developers, maar willen ook klaar zijn als bedrijven die nu Microsoft of VMware als basis hebben, serieus gaan overwegen om naar de cloud te gaan. Die kijken nadrukkelijk naar OpenStack: meer controle over de infrastructuur, zonder zichzelf bij één partij vast te leggen. Wij gaan echt in dat gat springen.”

Nathan, 26 april 2013 11:08 am

Dan hoop ik dat deze dienst sneller is dan hun VPS / Cloud diensten, want die zijn qua snelheid nogal tegenvallend.

Bob, 12 juni 2013 4:35 pm

Nathan, ik ben nu al een paar jaar klant en heb over snelheid niets te klagen bij hun. Ze krijgen regelmatig nieuwe server en als het te langzaam is zetten ze je gewoon naar een nieuwe cluster over. Heb ik 1/2 jaar geleden nog gedaan toen ze meet ssd gingen werken.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.