Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CloudVPS lanceert serieuze concurrentie voor Amazon S3

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 april 2013 08:04 uur

Logo_CloudVPS_RGB_diapHet alternatief voor Amazon S3: stevige woorden en dito ambitie, maar Lennard Zwart staat er 100 procent achter. Vorige week lanceerde CloudVPS haar Object Store: op OpenStack gebaseerde cloud storage-oplossing. Volgens de Rotterdamse cloudhoster biedt de nieuwe propositie een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van het alom bekende S3.


“We zagen al een tijdje dat er steeds meer geclusterde opstellingen werden afgenomen: niet alles meer op een enkele server, maar clusters waarbij de applicatie wordt gedistribueerd vanuit  een aparte applicatieserver en een database”, vertelt Zwart. “Zo’n opstelling kent doorgaans ook een aparte fileserver waarop objecten worden geparkeerd die net te groot zijn voor een database, denk bijvoorbeeld aan images en andere mediabestanden. Vervolgens zagen we met de opkomst van Amazon S3 dat een object store een veel betere oplossing was dan een fileserver. Een object store zorgt zelf voor redundantie, er is geen complexe architectuur nodig voor voor geclusterde fileservers en je betaalt naar gebruik.”

API
Echter, naast Amazon S3 was er een hele tijd niets. Probleem was vooral het feit dat een nieuwe partij een eigen, breed ondersteunde, API in de markt moet zetten en dat was tot voor kort niet realistisch, stelt Zwart. “OpenStack geeft ons het handvat om wel zo’n API aan te bieden aangezien de OpenStack- API door de markt breed wordt ondersteund. Alle grote partijen duiken nu op OpenStack, zelfs bedrijven die eigenlijk helemaal geen belang hebben bij een open cloud platform moeten mee. Neem Microsoft of VMware bijvoorbeeld. Het grote voordeel van OpenStack is dat het open source is en dat je dus als gebruiker niet aan één partij vastzit.”

Er zijn meer voordelen ten opzichte van S3. Om te beginnen natuurlijk de prijs. S3 is duur omdat de tarieven voor traffic hoog zijn. Hier is wat aan gedaan. De CloudVPS Object Store onderscheidt zich bovenal op het gebied van privacy. Zwart: “We krijgen nu al heel veel aanvragen van partijen die de stap naar cloud willen zetten, maar hun data niet onder de Patriot Act willen laten vallen en daarom geen zaken willen doen met Amerikaanse partijen zoals Amazon. Die beperking hebben wij niet: onze dienst valt niet onder de Patriot Act en is daarmee een veilige plek voor privacygevoelige data zoals persoonsgegevens.”

Gat
Uiteindelijk gaat CloudVPS helemaal over naar OpenStack. “We willen allereerst een open platform zijn voor developers, maar willen ook klaar zijn als bedrijven die nu Microsoft of VMware als basis hebben, serieus gaan overwegen om naar de cloud te gaan. Die kijken nadrukkelijk naar OpenStack: meer controle over de infrastructuur, zonder zichzelf bij één partij vast te leggen. Wij gaan echt in dat gat springen.”

ISPam.nl Job board

Nathan, 26 april 2013 11:08 am

Dan hoop ik dat deze dienst sneller is dan hun VPS / Cloud diensten, want die zijn qua snelheid nogal tegenvallend.

Bob, 12 juni 2013 4:35 pm

Nathan, ik ben nu al een paar jaar klant en heb over snelheid niets te klagen bij hun. Ze krijgen regelmatig nieuwe server en als het te langzaam is zetten ze je gewoon naar een nieuwe cluster over. Heb ik 1/2 jaar geleden nog gedaan toen ze meet ssd gingen werken.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...