Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloudhoster beperkt aanbod VPS-servers vanwege tekort aan IPv4-adressen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 mei 2013 08:01 uur

use-ipv6De noodzaak om over te schakelen over IPv6 lijkt nauwelijks te bestaan, maar niets is minder waar. Het opraken van de IPv4-adressen begint nu echt merkbaar te worden. Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat cloudhoster DigitalOcean vanwege het opraken van de IPv4-adressen de kleinste varianten van zijn VPS’en in Amsterdam (tijdelijk) niet meer aanbied.

Een medewerker van DigitalOcean geeft op het forum van het bedrijf aan dat DigitalOcean niet anders kan dan de kleinste VPS-instances tijdelijk niet aan te bieden, omdat het aantal IPv4-adressen dat het bedrijf nog beschikbaar heeft in Europa heel laag is. Daarbij geeft de medewerker aan dat men hard werkt aan het verkrijgen van een extra blok IPv4-adressen om zo ook de kleinste VPS-instances weer aan te kunnen bieden. Het bericht was echter al van 14 april en op 28 april klaagde een andere klant over het feit dat hij nog steeds geen kleine VPS-instance kan bestellen.

DigitalOcean geeft daarnaast aan dat de situatie waarschijnlijk zal dwingen om alle kleine VPS-instances enkel uit te rusten met een IPv6-adres, terwijl de grotere VPS-instances wel over zowel een IPv4- als IPv6-adres kunnen beschikken. Uiteindelijk zal men volledig moeten overschakelen op IPv6.

Het tekort aan IPv4-adressen blijkt ook duidelijk uit het feit dat er telkens meer IPv4-adressen tussen providers worden overgedragen. De afgelopen maand zijn er door RIPE NCC de overdracht van 7 blokken IP-adressen goedgekeurd. Onder meer het Nederlands TransIP wist een /17-blok IPv4-adressen te verwerven, waarmee het bedrijf over 32.768 extra IPv4-adressen kan beschikken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.