Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN boekt recordwinst van 5,2 miljoen euro

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 29 april 2013 12:39 uur

sidn_logoIn 2012 heeft SIDN een recordwinst geboekt van € 5.203.323, zo blijkt uit het jaarverslag dat de stichting op 10 april bij de Kamer van Koophandel heeft gedeponeerd, maar verder zelf geen ruchtbaarheid aan heeft gegeven. De totale omzet van SIDN kwam uit op € 19.142.975 en het bedrijfsresultaat op € 4.946.504.

Het bedrijfsresultaat van SIDN groeide ten opzichte van 2011 met maar liefst € 967.000. De groei kan voornamelijk worden verklaard door de stijging van het aantal .nl-domeinnamen. Eind 2012 waren er 5,1 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd, tegenover 4,7 miljoen in 2011. Door de kortingen die SIDN aan registrars geeft (belastings- en staffelkorting en DNSSEC-incentive) kregen registrars totaal € 1.636.000 korting in 2012, tegenover € 1.250.000 in 2011.

Door de recordwinst plus € 303.051 ontvangen rente groeide het eigen vermogen van SIDN naar het recordbedrag van € 24.847.979, terwijl dit in 2011 nog maar € 21.022.626 was. Totaal beschikte  SIDN eind 2012 over € 16.338.936 aan direct opeisbare liquide middelen, terwijl dat in het jaar 2011 nog € 11.356.861 was.

In het jaarverslag schrijft SIDN-directeur Roelof Meijer dat het eigen vermogen dient als financiële buffer om de continuïteit van de organisatie te waarborgen. De ondergrens van deze financiele buffer is “gerelateerd aan het structureel kostenniveau”. Door de toenemende bedrijfsomvang en hogere kwaliteits- en stabiliteitseisen zullen deze volgens Meijer in de loop der jaren toenemen.

De totale kosten van SIDN bedroegen in 2012 totaal 14.196.471 euro, terwijl dat in 2011 nog 13.935.899 euro was. Daarmee is het totale eigen vermogen ruim € 10 miljoen hoger dan de totale kosten die SIDN in totaal in 2012 had.

Het is opvallend dat SIDN de jaarrekening wel bij de Kamer van Koophandel heeft gedeponeerd, maar daar nog geen ruchtbaarheid aan heeft gegeven. Daarnaast is deze ook al op 18 maart vastgesteld en pas op 10 april gedeponeerd, terwijl dit eigenlijk al binnen 8 dagen na vaststelling had moeten gebeuren, zo laat de Kamer van Koophandel in Arnhem in een telefonische reactie aan ISPam.nl weten, maar voegt daar aan toe dat de KvK daar geen toezicht op houdt en eventuele boetes door de Belastingdienst worden uitgedeeld.

Binnenkort publiceren we op ISPam.nl ook een samenvatting met onze belangrijkste bevindingen uit het jaarverslag van SIDN. Wie daar niet op kan wachten of zelf de jaarrekening van SIDN onder de loep wil nemen, kan deze hier downloaden.

Peter, 29 april 2013 10:53 pm

Ligt het aan mij, of hebben ze de kosten voor het bestuur (lees: enig bestuurder) niet meer apart vermeld. In 2008 ging er al een ruime Balkenendenorm van 181.000 naar Roeloef TeringMeijer, nu is dit bedrag waarschijnlijk zo exorbitant hoog dat het maar niet verstopt wordt in de algemene personeelskosten? Wie iets niet vermeld, die verbergt iets. Dit stinkt ISPam, ga eens roeren.

Ondernemertje, 30 april 2013 5:11 pm

Wat mij een beetje opvalt is dat er paar duizend registrars zijn waarvan de meeste geen korting krijgen en allen zien dat de grootste partijen de meeste kosten veroorzaken maar wel een concurrentie voordeel hebben waardoor ze onder kost prijs van kleinere kunnen leveren.

Als je dan ziet dat ze kennelijk geld overhouden.... ga je je toch afvragen waarom er geen club op staat die een rechtzaak begint vanwege concurrentie vervalsing en mismanagement en indien dat niet het gewenste effect heeft (een registry die in enkel in belang van belanghebbende acteert) ICANN verzoeken voor een rededelegatie van beheer van het cctld .NL.

Dat verzoek is overigens niet kansloos als alle partijen die geen korting krijgen zich GOED zouden organiseren.

Ondertussen vraag ik mij al een tijdje af hoe bepaalde mensen bepaalde functies bij bepaalde cctld Registries krijgen en hoe ze het voor elkaar krijgen op pluche te blijven zitten.
Je zou denken dat een cctld registry democratisch en open georganiseerd moet worden en daarbij de vertegenwoordigers van domeinhouders (de registrars) het voor het zeggen moeten hebben ipv dat men een ondemocratische organisatie met onrationele en vooral eigenwijze (afwijken van wereld standaarden) en allerlei niet domein gerelateerde zaken blijft ontwikkelen over de ruggen van registrars en degene die ze vertegenwoordigen te weten de domeinhouder.

Roelof Mijer had weg moeten gaan toen hij de grootste groep registrars discrimineerde en financieel benadeelde. Om maar te zwijgen van alle technische fuckups van de laatste jaren en het aanbieden van functionaliteit (zoals met Apps) aan eind gebruikers die registrars niet eens hebben.

Overigens voor mensen minder bekend met deze materie, enkele jaren geleden heeft SIDN met veel TAMTAM een nieuw "geautomatiseerd" systeem geïntroduceerd, dit ter vervangen van een systeem wat uit de jaren 80 leek te komen. (batched processing per e-mail.)
In plaats van aan te sluiten een best-practices zoals bij grootste TLD's gewoon is, heeft men doodleuk zelf iets verzonnen, waardoor additionele handelingen genoodzaakt blijft. Ook al zouden de registrars analfabeet zijn en derhalve niet communiceren richting SIDN (en zij doof en stom... oh ja, dat zijn ze...) hadden ze gewoon kunnen kijken hoe b.v. processen rondom .COM verlopen, dat had veel registrars veel tijd kunnen besparen aangezien ze die processen al reeds geautomatiseerd hebben ipv dat ze nu meerdere systemen naast elkaar moeten onderhouden.

Overigens is .BE net zo erg (en daaraan gelieerde beheer voor .EU). Bij .BE heeft de "directeur" een leuke hobby, dood concurreren van computerleveranciers in Afrika, door registrars lastig te vallen met sponsoring om zodoende gratis computers in Afrika uit te kunnen delen. Hoezo off-topic ?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.